Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Normální prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo normalizace má na dlouhá léta výrazné zabarvení. Je to všeobecně přijímané označení historického období, které neodešlo do minulosti zcela. Jeho ducha budou v různých volbách vzývat příznivci řady českých stran a hnutí. Protože chtějí, aby svět byl normální. Normální ovšem po jejich.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

V tom bude zakopaný pes. Normalizace s jejím zvýhodňováním průměru a podprůměru, které řídila vrstva vyvolených se správnou legitimací, byla a zůstává pro spoustu spoluobčanů skutečně normálním stavem. Poznáte je podle toho, že dnes zuřivě nenávidí vládu a prezidenta. Když se s nimi pustíte do debaty, která má vyjevit racionální důvod této nelásky, obvykle končívá nadávkami z jejich strany, protože jejich negace není rozumová. Prostě to tady teď nemají rádi. Za komunistů a za Babiše bylo líp.

Ostatně mnohé čtenářky a mnozí čtenáři, kteří vedou stálé a obdivuhodné (ačkoli bezvýsledné) debaty pod každýma Očima právě s touto kategorií reagujících, vědí své. Nemám pochybnosti, že dnešní úvaha vyvolá stejné pochody. Je totiž o tom, že Česká republika po dlouhých letech konečně dosáhla normálního stavu, kdy očividně promlouvá do světových záležitostí. Dělá to premiér, a ještě více prezident.

Očima Saši Mitrofanova: Má se Putin bát Julie Navalné?

Očima Saši Mitrofanova

Že byl Petr Pavel opět v prestižním rozhovoru na americké CNN (neplést s českou vysílačkou podobného názvu), není samo o sobě nic neobvyklého. On tam býval i Vladimir Putin. Jde o to, co z těch rozhovorů vyplynulo.

Putin v roce 2000 poprvé veřejně předvedl svůj cynismus, když na dotaz Larryho Kinga, co se stalo s ponorkou Kursk, odpověděl s úšklebkem: „Potopila se.“ Pak, zcela podle svých zvyklostí, tohoto moderátora koupil, aby působil v jeho televizi Russia Today.

Pavel vystupuje jako výrazný a nyní všeobecně uznávaný lídr nevelké sice, leč mimořádně efektivní středoevropské země, která dokázala přijít s iniciativou, jak hmatatelně, nikoli jen vypouštěním decibelů, pomoci Ukrajině bojující proti Rusku. V čerstvém rozhovoru je cítit respekt ostřílené moderátorky vůči prezidentovi a někdejšímu generálovi NATO.

V neposlední řadě k tomu přispívá, že tento český prezident v porovnání se svými předchůdci prokazatelně mluví anglicky nejlépe. Ale nejen forma je důležitá pro takto získávanou prestiž státu, v jehož čele Petr Pavel stojí. Když tento muž, s tím, co má ze sebou na poli válečných zkušeností, říká americkým a mezinárodním divákům, že svobodný svět půjde do kytek, pokud bude o svých hodnotách pouze mluvit a nebude schopen je ubránit silou, mají jeho slova zvuk.

Podle mě je takový český prezident normální. Kdo si myslí opak, může vždycky svobodně přepnout na Babiše, jenž rozmlouvá se zvířátky.

Očima Saši Mitrofanova: Za svou pravdou stát

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám