Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nevědí, co chtějí, ale nedají pokoj, než to dostanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojďme otevřít zprávu o projevech extremismu a předsudečné nenávisti za první pololetí roku 2023 vydanou ministerstvem vnitra České republiky. Je to zajímavé čtení, ne že ne. Není od věci porovnat, co člověk vidí kolem sebe, s tím, jak to vnímá státní instituce, která je pověřena studiem podobných úchylek, aby mohla občany před extrémy chránit.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Státní instituce to vidí následovně: „V první polovině roku 2023 tradiční extremistickou a xenofobně populistickou scénu zcela zastínilo tzv. antisystémové hnutí… Příznivci tohoto hnutí nejsou mladí lidé, ale osoby starší 40 let. Lze tak hovořit o revoltě osob středního či vyššího věku, které cítí existenční obavy a zažívají pocit odcizení.“

Vida, závěry ministerstva vnitra se neliší od těch, ke kterým dospěje každý občan České republiky, který v hlavě má mozek, nikoli frustrovanou paštiku. Být antisystémový z definice znamená nenávidět systém, v němž jedinec žije, a volat po jeho zničení. Proč k tomuto silnému puzení obvykle dochází?

Každý člověk by v životě chtěl zaujmout postavení, v němž by se cítil spokojeně, a následně toto postavení udržet. Jinými slovy lidé, kteří dovedli najít svoje místo v životě, netouží po tom, aby to všechno někdo zničil jen proto, že ten někdo vnímá svůj život jako, jemně řečeno, podělaný, ale vinu za to vždy hází na někoho nebo něco jiného. Zpravidla tedy na ty úspěšnější nebo na systém, v němž se nedokázal uplatnit.

Všimněte si prosím jedné neměnné věci. Nikdy vám ti buřiči proti systému nepoví, co vlastně nabízejí jako alternativu. Doslova nevědí, co chtějí, ale nedají pokoj, než to dostanou. Dvacáté století bylo v tomto ohledu ukázkové jak v nacismu, tak v komunismu, které stejně zkrachovaly, ale nechaly za sebou desítky milionů obětí a stovky milionů zničených životů.

Jak vidět, jde o neřešitelný problém. Ministerstvo vnitra je ovšem právě tím orgánem, který z pověření systému sleduje, aby antisystémové choutky nepřekročily mez, za kterou ten systém mohou zničit – a místo něj nabídnout jen chaos.

Je tady však jedna mimořádně zajímavá okolnost. „Český předsudečně nenávistný ekosystém silně ovlivnilo ruské hybridní působení,“ uvádí vnitro ve zprávě. Zároveň označuje za jedinou stálici na extremistické scéně SPD Tomia Okamury. Ve sledovaném období si SPD vysloužila pozornost prostřednictvím kontaktů představitelů hnutí s německou AfD. Investigativní server The Insider ve stejné době dokázal, že AfD je řízena z Kremlu, odkud dostává pokyny, jak má působit proti německé demokracii ve prospěch Moskvy, a odkud jsou zasílány texty projevů poslanců této strany.

Kruh se nepřekvapivě uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám