Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Neutralita? Zapomeňte, pokud chcete svobodnou zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace spojených národů, to je v chápání mnoha lidí v Česku taková divná sešlost, kde berou úředníci velké prachy, ale jsou tam k ničemu, poněvadž celá ta OSN nestojí za nic. Kdo by říkal, že všechna rozhodnutí OSN dávají smysl. Nedávají. Na to je tam příliš mnoho příliš rozdílných zemí a v Radě bezpečnosti sedí Rusko a Čína. A přesto není jiné organizace, která se jakž takž snaží udržet svět před toboganem do záhuby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Když jede na Valné shromáždění OSN český prezident a pronese tam projev, může a nemusí to být důležitá událost. Záleží na atmosféře, která zrovna ve světě panuje. Jaká je atmosféra dnes? Zcela odpovídá slovům Kazatele, který mluvil o různých časech pro různé činnosti. Včetně času milovat a času nenávidět, času boje a času pokoje.

Dějiny zase dospěly k bodu, kdy budeme muset milovat svoje a nenávidět cizí, protože když budeme zasněně básnit o lásce ke všem, i k nepřátelům, záhy zhyneme jejich rukou. Stačí letmý pohled na Ukrajinu. Je tudíž čas boje, nikoli čas pokoje.

V tomto čase promluvil jak na Valném shromáždění, tak na Radě bezpečnosti OSN český prezident, který takto dostal možnost sdělit celému světu, kde se nachází země, do jejíhož čela byl zvolen občany. Petr Pavel nenechal nikoho na pochybách, kam Česko ve vyhrocené situaci patří. Od dob Václava Havla tak jasná slova o západním směru vývoje země nikdy nezazněla.

„Nemůžeme jen nečinně přihlížet. To musí skončit! Rusko musí bezpodmínečně stáhnout všechna svá vojska z celého území Ukrajiny v rozsahu jejích mezinárodně uznávaných hranic. Vedoucí představitelé Ruska musí nést odpovědnost za zločin agrese vůči svému sousedovi. Proto jsme podpořili zřízení zvláštního tribunálu určeného právě ke stíhání zločinu agrese proti Ukrajině. Je naší povinností zajistit, aby ti, kdo jsou odpovědní za tato zvěrstva, nesli následky,“ řekl český prezident před Valným shromážděním OSN.

Dodal, že kvůli Rusku a hrstce dalších zemí je dnes náš svět nebezpečnějším a drsnějším místem: „Namísto toho, abychom rozvíjeli spolupráci v oblasti bezpečnosti, musíme budovat armády.“ A na Radě bezpečnosti dodal: „Netýká se to jen Ruska a Ukrajiny, týká se to nás všech. Konečné vítězství Ukrajiny znamená vítězství právního státu a respektu k ostatním, zatímco její porážka by dovolila zvítězit brutalitě a bezpráví. Není možné, aby jakákoli země byla vůči tomuto konfliktu neutrální.“

Snění o neutrálním Česku, které by bylo nad věcí, skončilo v 60. letech sovětskou invazí. Chce-li někdo žít ve svobodné zemi, neutrální být uprostřed boje nemůže.

Reklama

Výběr článků

Načítám