Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Náhubek rozumu a hnací síla citů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demokratická opozice se dohodla na jednotném postupu ve Sněmovně proti Babišově vládě. Dříve chtěla koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) uskutečnit pokus o vyslovení nedůvěry kabinetu, zatímco druhá koalice Piráti + STAN trvala na tom, že bude usilovat o rozpuštění Sněmovny. Teď obě koalice pracují na tom, že se svolá schůze dolní parlamentní komory, na které se bude hlasovat o nedůvěře vládě.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Stát se to má v červnu, protože do konce května by měli opustit Česko ruští diplomaté, které Babišova vláda vyhostila jako odvetu v jednom z kol diplomatické roztržky s Ruskem. Ta zas vznikla proto, že vláda oznámila podíl ruské vojenské zpravodajské služby GRU na výbuších ve Vrběticích a smrti dvou českých občanů.

Sjednocení demokratické opozice nevyvolalo jednotnou podporu jejích stoupenců. Rozdělili se na dva tábory. Jedni vzývají rozum a ptají se, co by bylo po případném pádu Babišovy vlády. Mají obavy, že by si veškerý vývoj vzal do ruky Miloš Zeman, kterého pokládají za – jak vlastně uvedli sami Rusové – člověka Kremlu v Praze, a napáchal by neodčinitelné škody. Druzí oponují, že není normální chladně vyčkávat, až přijdou volby, a z tohoto důvodu nedělat nic. Hnací silou těchto lidí jsou city.

A jaká je situace s vládou?

Vede ji člověk, který je právě v konfliktu s celkem, jehož členem Česko je, a má z toho výhody. Konflikt je tak ostrý, že europoslanci navrhují ochránit evropské peníze… Před loupežníkem? Pokud ANO, tak před takovým, který stojí v čele české vlády. Navíc kvůli Babišově špatné reputaci v EU jako člověka, který odmítal solidaritu s tím, že sami máme málo, zkrachovalo snažení vlády, aby Česko ve srážce s Kremlem podpořilo více unijních zemí.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová posloužila Kremlu, když hlásala verzi o vyšetřování výbuchů ve Vrběticích, která je jako vystřižená z moskevského narativu. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger se podíval do bočního šuplíku svého pracovního stolu a ke všeobecnému překvapení zjistil, že nevlastní 5 nemovitostí, které předtím vykázal, ale rovných 65.

Ale všechno přebíjí postup vládních činitelů kolem informace, že ve vrbětické tragédii měl prsty Kreml. Po přečtení je namístě závěr, že po roce 1989 nebyla v Česku vláda, která by byla tak naladěna ulehnout pod nepřítele jako Babišova parta.

Co má v takové situaci dělat opozice? Moudře pokyvovat hlavou a varovně zvedat prst, aniž se hne z místa? Anebo se snažit o odchod sboru mužů a žen u moci, který je tak toxický, že jeho jed prosákl do podzemních vod?

Reklama

Výběr článků

Načítám