Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Moderní WC vs. kvasící kadibudka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce se za dávných časů čekalo na televizní střety Václava Klause s Milošem Zemanem. Za prvé to byla neokoukaná podívaná, kdy se po sterilním komunistickém období na obrazovce slovně šermovalo a pršely rány. Za druhé byli oba aktéři tak vyšinutí v porovnání s běžnou populací – každý samozřejmě jinak – že se na to dívalo jako na kombinaci cirkusu, koridy a kabaretu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jenže v průběhu škorpení se oba muži dokázali do sebe zamilovat a uzavřeli politické manželství, tedy opoziční smlouvu. Je zvláštní, že to tehdejším konzervám v ODS vůbec nevadilo.

Pak už šla úroveň šarvátek v televizi mezi představiteli vlády a opozice z kopce. Poslední show, v níž o něco šlo, byla dvojice střetů mezi Václavem Klausem a Vladimírem Špidlou před sněmovními volbami 2002. Později vstoupili do procesu Marťani na straně Jiřího Paroubka a dlouhé nože Mirka Topolánka a vzrušení z podobných duelů se postupně vypařilo.

Včera se na obrazovce CNN Prima utkali premiér Petr Fiala a šéf největšího opozičního hnutí Andrej Babiš. Stálo to za kostelecké uzeniny. Premiér za žádnou cenu nechtěl připustit, že i jeho kabinet dělá chyby. Král Čapího hnízda řádil jako zdivočelý vrátný propuštěný z lůžkové části ústavu pro chaoty z důvodu přeplněnosti kapacit.

Nepíšu to ze stesku po dobách, kdy se Českem proháněli profesoři, kteří nám všechno vysvětlí, a mudrci, kteří jsou nad naše chápání. Jenom líčím osobní pocit, který nemusí nikdo další sdílet, že ta hodina a něco, kterou mi z pracovních důvodů včera pánové ukrojili ze života, byla pro kočku.

Po skotačení zdivočelého vrátného tlumeném studeným profesorem jsem si pustil stream z Varšavy, kde na 500 000 lidí vyšlo do ulic, aby protestovali proti vládnutí PiS Jarosława Kaczyńského. Jen na okraj poznamenám, že to byla mimořádně působivá akce, i se závěrečným projevem lídra opozice Donalda Tuska. Ale pak jsem se v duchu vrátil k našemu televiznímu duelu profesora s vrátným.

Tusk a statisíce Poláků řekli Dost! směru politiky ve své zemi, jenž se vyvíjí podle stejného vektoru jako ten, který si nově oblíbil Babiš. Paradox spočívá v tom, že Fiala a ODS jsou v řadě bodů blíže PiS než Babišovo ANO. Na našem kolbišti není volba tak snadná, jako bude v Polsku v říjnu.

A přesto: je-li na výběr mezi moderním WC, které se tu a tam ucpe, a kvasící kadibudkou, rozhodovat bude čich toho kterého voliče. Že nám průzkumy říkají, že milovníků smradu je v zemi kolem 30 procent? Nu což, každému co jeho jest.

Reklama

Výběr článků

Načítám