Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Koblihy v ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní obyvatel České republiky už dávno nežije v pověstném údolí sevřeném horami, které po dlouhá desetiletí braly obyvatelům těchto končin chuť a zájem starat se o něco, co bylo kdesi v dálce, v oné nevlídné cizině. Výjimku v minulých dobách tvořili aktivní lidé, kteří naopak ochotně šli na zkušenou do světa a leckdy se vrátili a přispěli svým umem a znalostmi českým, moravským a slezským krajanům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Paradoxně i po změně skoro všeho, co formovalo život lidí doma a za hranicemi, zůstalo toto rozdělení povah a schopností téměř neměnné. V cizině žije a pracuje několik set tisíc lidí s českým pasem.

Jsou to stejní občané jako ti, kteří mají jako trvalé bydliště Česko. Jsou a nejsou. Z hlediska občanských práv se tyto dvě skupiny neliší. Naprosto odlišné jsou ale v jiné rovině.

Na začátku jsem připomněl aktivní lidi, kteří z českých, moravských a slezských zemí šli do světa, aby uměli věci jinak a častokrát lépe než ti, kteří zůstali v symbolickém údolí. Co z toho vyplynulo?

Především to, že Češi, kteří odešli za uplatněním do zahraničí, poznali jiné poměry, jiné prostředí, jiné okolnosti, jiné zvyky a mnohdy nejen jiné, ale také lepší možnosti pro spokojený život, který se ale musí vybudovat vlastním úsilím, bez berliček samozvaných guruů.

Jinými slovy občané s těmito životními zkušenostmi stěží skočí na špek politikům typu šmejd, kteří tvoří svůj vlivový kapitál tak, že se k voličům, kteří jim mají podle jejich plánů odevzdat hlas, a tím pádem pomoci k mocenským výšinám, chovají jako k nesvéprávným pitomcům.

Když se člověk zahledí do stylu a obsahu kampaní ANO a SPD, snadno se přesvědčí, že parazitují na mentálně plachých a duševně zakrslých spoluobčanech, kteří potřebují jednak slib, že bude líp, jednak, že vůdce ukáže na nepřítele, který může za jejich podělané životy.

A teď zpátky k Čechům žijícím v zahraničí. Ať promluví tvrdá data. Kdyby volili pouze tito občané, pak by se v roce 2021 ANO a SPD do Sněmovny vůbec nedostaly. ANO by mělo 4,99 procenta a SPD 2,19 procenta.

Pokud jde o prezidentské volby 2023, za stejného předpokladu by získal Petr Pavel 95,21 procenta hlasů a král koblih Andrej Babiš pouhých 4,78 procenta. Dobře se na tom ukazuje, že lidé, kteří vzali osud do vlastních rukou, demagogy a lháři pohrdají.

Vyplývá z toho jednoduchý závěr. Celý ten šrumec opozice o nepřípustnosti korespondenční volby je pouhá zástěrka strachu o koryta, který cloumá koblihami v ohrožení.

Reklama

Výběr článků

Načítám