Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Evropou obchází mnichovanství

Marx a Engels ve svém Komunistickém manifestu napsali, že Evropou obchází strašidlo komunismu. Mysleli to se svou sympatií ke komunismu a se sarkasmem vůči jeho odpůrcům upřímně jako později čeští sociální demokraté.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jenže zpotvořený marxismus s dodatkem leninismus nakonec nejen Evropou obcházel, ale dokázal zabíjet a ničit. A sociální demokraté v Česku vysublimovali jako slabý kus ve rvačce s Babišem.

Dnes však obchází Evropou něco, co nás stejně jako marxismus-leninismus dokáže posunout proti toku času do minulosti. Mnichovanství se po mnoha desetiletích klube tam, kde už jednou bylo.

Říká se, že Putin je celý nesvůj, když mu každý den nezavolá Macron. Nechá si předvést Šojgua a řve na něj, jak to, že Eman tak dlouho netelefonuje. Pak generála propustí, zatáhne závěsy, aby nebyly vidět jeho skoupé chlapské slzy, vytáhne si kopretinu s nápisem Sdělano v SSSR a utrhává jeden okvětní lístek za druhým: „Má mě rád… nemá mě rád… má… nemá…“ Ani jméno Scholz na displeji jeho mobilního telefonu ho prý nedokáže vytrhnout z mrzuté nálady.

(Pro čtenáře, kteří by měli pochybnosti: předchozí odstavec je satira. Putin samozřejmě nebrečí, protože Macron mu volá rád a vždycky se stará o to, aby ruskému příteli nebylo ubližováno. Taky o to, aby ho neranili zatvrzelí a zlí Ukrajinci, kterým je ochoten kvůli Voloďovu klidu vzít i část území.)

Tolik lidí na Západě se snaží, aby se Vladimir Vladimirovič cítil komfortně a aby nedejbože neztratil tvář! Tudle se ozval starý kámoš Berlusconi a naposled promluvil stálý Putinův protějšek ve věcech zahraničních Henry Kissinger. Leitmotiv je stejný: dejme mu, co chce, ať máme pokoj. A Ukrajinci? Ti ať si moc nevyskakují. Ceny rostou, naši lidi jsou nespokojeni, a teď ještě Voloďa hrozí, že svět dožene ke hladomoru. Honem vstříc Kremlu, podepsat nějakou dohodu!

Úlevné je, že v této situaci je Česko díky Fialově vládě na hony vzdálené novodobým mnichovanům. Je potěšující obrázek českého raketometu RM-70 ve službách ukrajinské armády, který je zachycen v akci. Proč to potěší? Protože vyřadí snad co nejvíce ruských okupantů. A protože nebudou-li ničeni, naplní se vize, kterou popsal slovenský premiér Eduard Heger: „Ďalší na rade sme my. Ak (Ukrajinci) nezvíťazia, vieme, že Rusko pôjde ďalej, čiže je to skutočne veľmi dôležité a musíme to chápať, najmä v Európskej únii.“

Kdyby západní putinovci prodali Ukrajinu za svůj „klid na práci“, co by jim bránilo zopakovat postup v případě, že následně půjde o baltské státy, Slovensko – i Česko? Známe své mnichovanské.

Reklama

Výběr článků

Načítám