Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Čas házet kamení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nejmoudřejší literární dílo světa pokládám biblickou knihu Kazatel. Je v ní podle mě na nevelké ploše všechno, co je třeba znát o životě a jeho smyslu. To vám říkám jako přesvědčený ateista. Jsou tam mimo jiné i tato slova: „Vše má svou chvíli, každá věc pod nebem má svůj čas.“ Ve výčtu činností najdeme také „čas házet kamení a čas kamení sbírat“. Teď prožíváme čas házení kamení.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Napadlo mě to u kauzy, která měla mezinárodní ohlas a odehrála se na pražském letišti. Do Česka nebyla vpuštěna ruská tenistka, která měla v úmyslu hrát na pražském turnaji. Jaké bylo zdůvodnění zákazu vstupu? Vyplynulo z vládního rozhodnutí.

Kabinet totiž na návrh ministerstva školství souhlasil se zákazem účasti ruských sportovců a týmů na soutěžích a utkáních na českém území. Stejný zákaz se má týkat také účasti sportovců reprezentujících Českou republiku v soutěžích na území Ruska. Velkou zásluhu na tomto rozhodnutí má legendární hokejový brankář Dominik Hašek, který k tomuto zákazu dlouhodobě vyzýval.

Podle očekávání to vyvolalo nevraživost ruských oficiálních míst, části ruské protiputinské opozice, především kolem Navalného skupiny, která už dříve veřejně nazvala českého prezidenta patronem ruského válečného zločince, a zástupců kremelské páté kolony v Česku. Jedním z argumentů bylo, že tenistka Anastasija Pavljučenkovová, která se sama přihlásila k tomu, že nebyla do Česka vpuštěna, měla odsoudit válku.

To sice nehraje tak velkou roli, ale pro pořádek: toto odsouzení války vydrželo na Instagramu sportovkyně jen krátce a pak ho sama smazala. Prý by to poškodilo její PR. To však byla skutečně jen poznámka na okraj. Rámec je totiž jasný. Ukázal to další případ.

Několikanásobná světová šampionka v šermu, Ukrajinka Olha Charlanová, byla diskvalifikována z letošního mistrovství světa v Miláně, když si odmítla potřást rukou s ruskou soupeřkou, kterou v prvním kole porazila. Pak to ale skončilo v souladu se zdravým rozumem, práva ukrajinské sportovkyně byla obnovena. Hlavní trenér šermířů USA Jurij Gelman vyprávěl o nepokrytém nátlaku Moskvy přímo na místě činu na to, aby byla Ukrajinka diskvalifikována. Charlanová měla Gelmanovi říci, že po ní nemůže nikdo chtít, aby podala ruku zástupkyni agresora, kvůli němuž je její rodina ostřelována raketami.

Spoustě lidí, a to nejen v Česku, stále nedochází, v jaké době žijí. Putin je horší hrozba než Hitler, protože führer neměl jaderné zbraně. Byli snad zástupci Reichu za druhé světové války hosty sportovních soutěží v demokratických zemích? Je čas házet kamení, nebo zhyneme pod šutry z Ruska. Sbírání je v nedohlednu.

V Praze si nezahraje. Policie na letišti otočila ruskou tenistku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám