Hlavní obsah

Vláda souhlasila se zákazem účasti ruských sportovců na soutěžích v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu na návrh ministerstva školství souhlasila se zákazem účasti ruských sportovců a týmů na soutěžích a utkáních na českém území. Kabinet to uvedl v tiskové zprávě. Stejný zákaz se má týkat také účasti sportovců reprezentujících Českou republiku v soutěžích na území Ruska.

Foto: ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

Návrh podle vlády vyšel z iniciativy sportovních svazů a podpořilo ho i vedení Národní sportovní agentury. Jde o reakci na trvající invazi Ruska na Ukrajinu, kvůli které nemají ruští ani běloruští sportovci od loňského jara přístup do většiny mezinárodních soutěží.

Podle Strakovy akademie kabinet souhlasil s návrhem ministra školství Mikuláše Beka (STAN) zakázat „účast individuálních sportovců i sportovních týmů reprezentujících Ruskou federaci na sportovních soutěžích a utkáních pořádaných na území České republiky“. Totéž se týká analogicky i českých individuálních sportovců a týmů v soutěžích a utkáních v Rusku.

Ruští a běloruští sportovci se nemohou účastnit většiny mezinárodních soutěží od loňska, jde o reakci na dosud trvající ruskou invazi na Ukrajinu. Český olympijský výbor (ČOV) je proti jakékoli formě účasti Ruska a Běloruska v olympijských kvalifikacích i na hrách v Paříži v příštím roce, odhlasovalo v dubnu jeho plénum.

Expertní skupina ČOV pak před dvěma týdny navrhla, aby ruští a běloruští sportovci před případným startem na olympijských hrách v Paříži výhradně pod neutrální vlajkou museli podepsat čestné prohlášení, které odsuzuje agresi na jakýkoli členský stát OSN ze strany jiné země. Prakticky by tak odsoudili ruskou invazi na Ukrajinu.

Česko zařadilo na sankční seznam ruského podnikatele Jevtušenka a jeho syna

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám