Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Bude zle. Fiala otevřel hledí

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii Fatih Birol varoval, že v zimě 2022/23 může Kreml zcela uzavřít plynový kohoutek pro země, které pokládá za nepřátelské. Toto označení pro Moskvu zahrnuje celý euroatlantický svět, tudíž i Česko. To je další z tváří války, kterou vede Rusko proti svobodnému světu. Je třeba připravit se na to, že válka potrvá dlouho.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ruská armáda se stala na Západě v mnoha případech terčem výsměchu kvůli zastaralosti své výzbroje a nemoderním způsobům vedení války. Jenže jak poukazuje Karel Dolejší, moderní válku Kreml ani nehodlá vést. Sází na to, co pomohlo Sovětskému svazu v roce 1945. Je to kombinace bezedné zásobárny kanónenfutru a značných rezerv jednoduchých ničivých prostředků, v nichž má převahu nejen nad Ukrajinou, ale rovněž nad Západem.

V těchto dnech se u Putina rozhodují, zda jít do přímé konfrontace s NATO kvůli blokádě Kaliningradské oblasti, kterou uskutečnila Litva. Pokud by v Kremlu zahájili další fázi již běžící války, ve vzduchu by viselo použití ruských taktických jaderných zbraní jako prostředku zastrašení NATO, aby se stáhlo z území, které Putin pokládá za „součást historického Ruska“ a hodlá obsadit stoj co stůj.

Výkonný ředitel Birol vyzval evropské země, aby se připravily na případnou zimu bez dodávek ruského plynu. Je to celé mimořádně vážné. Aniž bychom zabředávali do debat o termínech, lze říci, že probíhá třetí světová válka. Ukrajinci ji pociťují v její nejkrvavější podobě. Jestliže prohrají, přenese se tato podoba dříve nebo později, ale spíše dříve než později, na území střední Evropy.

Zatím tady útočí Putin jinak. Pomáhá mu v tom česká pátá kolona, která se opírá o značnou část obyvatelstva a zneužívá právě každodenních potíží s rostoucími cenami, na které Kreml coby na výkonný prostředek války v našich končinách sází. Projev premiéra Petra Fialy ze středečního večera byl odpovědí na tyto události.

Fiala otevřel hledí. Netajil válečnou situaci. Popsal, v čem spočívá, kdo je agresor a jaké má vůči nám záměry. Sdělil, co bude vláda v rámci svých možností dělat, aby občané, kterých se válečná situace dotýká nejvíce, nemuseli tolik trpět. Nezapomněl zdůraznit nejasnou roli Babišovy vlády, která nehnula prstem, aby Česko zbavila energetické závislosti na Rusku, a spíše prováděla opačné pohyby.

Premiér ve válečné době promluvil ke společnosti, nic netajil a oznámil, co jeho kabinet udělá pro zmírnění situace. Co dál? Dál jako v Bibli: „Kdo má uši, slyš.“ A také: „Neházejte své perly před svině, aby je snad nohama nepošlapaly, neotočily se a neroztrhaly vás.“

Reklama

Výběr článků

Načítám