Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: A na Titaniku se stále tančí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti to dělají tak, že když zavřou oči, tak si myslí, že je nikdo nevidí. Někteří dospělí to dělají tak, že když si zakážou myslet na něco, tak si namlouvají, že to neexistuje. Ostatně na Titaniku se taky tančilo možná až do poslední chvíle. Co když ale zkusíme oči otevřít, uvidět to, co mnozí vidět nechtějí, ale co existuje nezávisle na nich a stejně je jednou doběhne?

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Na úterním velitelském shromáždění náčelníka Generálního štábu Armády České republiky vyzval prezident Petr Pavel vojáky, jsa sám, jak každý ví, generálem v. v., k opuštění politické korektnosti a k brutální pravdivosti.

„Na rozdíl ode mě, který už si musím občas dávat pozor na vyjádření, aby byla dostatečně citlivá, tak od vás se očekává, že budete brutálně pravdiví. Takže já bych vás chtěl podpořit v tom, abyste svá hodnocení situace neformulovali podle toho, jak budou politickou úrovní přijímána, ale podle toho, jak situace vyžaduje,“ řekl prezident.

Tento požadavek plní, a to nejen na úterním shromáždění, náčelník Generálního štábu Karel Řehka. Řekl, že nelze spoléhat na věčný mír a v souladu s nedávno schválenou obrannou strategií je nutné se chystat na obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi.

Publicista naštěstí není politik, nemusí se přizpůsobovat tomu nejhloupějšímu ze svých potenciálních voličů, což je hořký politikův úděl, a nejen může, ale měl by být brutálně pravdivý a nebrat ohled na to, zda se věci, které popisuje, někomu líbí či nikoliv.

Ano, válka už začala a bude pokračovat. Lidstvo se dostalo na zlom svých dějin. Co je v něm nejméně chytré, nejméně lidské a nejméně schopné kladného vývoje, se momentálně zkoncentrovalo jak v Rusku, tak v Hamásu a má tendenci zvítězit příští rok v prezidentských volbách v USA.

Od jedinců, kteří stále raději tančí na palubě Titaniku a nadávají nejen lidem, ale dokonce navigačním přístrojům, které hlásí ledovec na obzoru, nelze vyžadovat něco, co převyšuje jejich schopnosti.

Co by však mohli udělat lidé, kteří mají obavy o vývoj světa, své země a koneckonců o to nejdůležitější, o budoucnost svou a svých blízkých, je přepnutí ze stavu „nějak bylo, nějak bude“ do stavu „když to necháme, jak to je, bude zle“.

To neznamená, že půjdou zabít Putina nebo zastavit Trumpa. Mají jiné, reálnější úkoly. Vyplývají z několika prostých bodů. Rusko = válka. Dětinská pomsta demokratům, že budu na just volit Babiše = další miliony v Babišově kapse. Babiš vítěz voleb = cesta směrem Maďarsko a Slovensko, čti Rusko. Panika = naše porážka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám