Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: À la guerre comme à la guerre

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

À la guerre comme à la guerre je francouzské rčení, které znamená jednoduše Válka je válka. Stavbou věty to připomíná název písničky Láska je láska, což byl v devadesátých letech jeden z hitů Lucie Bílé. Zatímco se poslanci stále přou o to, jestli je to láska, když chodí kluci s klukama a holky s holkama, a zdali to může být manželství, ohledně války a chování českého státu v ní se včera razantně vyslovila vláda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Rusko záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě v Česku a je hrozbou pro bezpečnost. Uvádí to nová Bezpečnostní strategie ČR, kterou podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) ve středu schválila vláda. Čína podle materiálu zpochybňuje mezinárodní řád, což přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost.

Rusko označuje strategie za největší bezprostřední i dlouhodobou přímou hrozbu evropské bezpečnosti a mezinárodnímu řádu. Země považuje i střední Evropu za oblast svého vlivu, píše se v dokumentu. Destabilizuje státy ve svém sousedství, na západním Balkáně, Blízkém východě i v Africe. Využívá také hybridní působení proti zájmům a bezpečnosti Česka. Ruskou agresí na Ukrajině se podle dokumentu do Evropy vrátilo použití vojenské síly jako prostředku k prosazování politických a ideologických cílů.

Na stejném zasedání udělala vláda další krok, který konkrétně ukazuje, že to se vztahem k agresorovi, kterým je Rusko, myslí vážně. Na návrh ministerstva školství souhlasila se zákazem účasti ruských sportovců a týmů na soutěžích a utkáních na českém území. Stejný zákaz se má týkat také účasti sportovců reprezentujících Českou republiku v soutěžích na území Ruska. Dlouho se o podobný krok ze strany českého státu zasazoval legendární hokejový brankář Dominik Hašek, a teď to vláda udělala.

Projevila se v tomto směru jako odpovědné těleso, které si uvědomuje, kde musí země stát, aby měla zajištěnou bezpečnost. Že takové chápání souvislostí není automatické, dokazují akce části společnosti, které jsou inspirované proruským sentimentem nebo jen hloupostí, která nakonec stejně slouží ruským zájmům.

Národní centrála proti organizovanému zločinu zároveň varovala ve své výroční zprávě před přílivem postsovětských mafiánských skupin, které budou hledat nové prostředí pro páchání kriminálních činů. Varuje také před hackerskými skupinami. „Pozorován je přesun členů postsovětských kriminálních struktur a rodinných příslušníků kriminálních autorit, který může vyústit v posílení trvalé přítomnosti ruskojazyčných kriminálních struktur v ČR, a to i v období po případném ukončení válečného konfliktu a návratu většiny válečných uprchlíků na území domovského státu,“ uvedli kriminalisté.

Prostě válka je válka. Teď je to potvrzené i vládou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám