Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Útok na Izrael osnovali Putin a ajatolláhové – Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děsivý víkendový masakr izraelských civilistů, mužů, žen a dětí (možná okolo 700 i více obětí) spáchaný genocidními teroristy Hamásu (největší útok od druhé intifády v letech 2000-2005) by měl probudit západní politiky, kteří uznávají existenci státu Izrael, z naivity, že lze vyjednáváním a kompromisy vytvořit mírumilovný palestinský stát, nemluvě o fungující občanské společnosti, jaká neexistuje v žádné arabské zemi.

Foto: archiv A. Tomského

Alexander Tomský

Článek

Z iluzí se nyní možná vyléčí i mnozí Izraelci na levici, kteří dlouhá léta požadovali stále větší ústupky vůči Palestincům.

Kdyby Izrael neovládal Západní břeh Jordánu, ocitl by se dnes ve smrtelné pasti. Je vůbec velká záhada, jak mohla vzniknout tak naivní myšlenka dvou států a dohody v Oslo (1993-5), když Palestince ovládá tisíciletá fanatická nenávist vůči Židům, kterou vštěpují svým dětem od školních lavic. Mírotvorci bývají v konfrontaci se zlem naivní. Po vzniku palestinské autonomie jeden její prominentní funkcionář Fajsal Husejní veřejně přiznal, že ji „Izraelci považují za cestu k míru, kdežto my ji chápeme jako trojského koně k likvidaci židovského státu“.

Kdo vlastně stojí za útokem Palestinců? Nepochybně dnešní osa zla, Putin a íránští ajatolláhové, mají totiž víceméně podobné geopolitické zájmy. Teherán potřeboval zastavit saúdskoarabské vyjednávání o normalizaci vztahů s Izraelem, za nímž se skrývá souhlas Bidenovy vlády s nukleární výzbrojí Saúdů. A nezapomeňme, že Američané poslali své ohromné zásoby munice uskladněné v Izraeli Ukrajincům. Putin podněcoval starý ázerbájdžánsko-arménský konflikt stejně jako Srby v Kosovu. Každá malá destabilizace dobrá, avšak konflagrace Blízkého východu by přivodila Američanům velké starosti a nedostatek munice by potřebovali Izraelcům nahradit na úkor Ukrajiny.

Šéf Hamásu Ismáíl Haníja a palestinského Islámského džihádu Zijád an-Nachaláh už letos několikrát navštívili Kreml. Svou malou vedlejší roli sehrál i stařec v Bílém domě, když začátkem října přispěl Íránu injekcí šesti miliard dolarů za výměnu rukojmí.

Už patnáct let ostřelují íránské rakety Hamásu izraelské území. A zatímco se Izraelci spokojili s pasivní obranou a omezenou odvetou, nyní jim nezbývá, než se pokusit totalitní teroristickou vládu a její arzenál zničit, přestože to může vést k destabilizaci celé oblasti. A samozřejmě také vydržet kakofonii zuřivých protestů nenávistných lidskoprávních aktivistů po celém světě. Izraelská okupace dvoumilionové enklávy, snad nejlidnatějšího území světa, by se neobešla bez strašlivých ztrát a utrpení civilního obyvatelstva, v jehož středu se teroristická vláda ukrývá.

Jak napsal vojenský expert plukovník Richard Kemp v izraelském zpravodaji Ynetnews: „Izrael nemá jinou možnost, masakr všechno změnil.“ Západ by si měl uvědomit, že vedle nepřítele Putina stojí jeho íránský spojenec, a měl by Izrael hájit a podporovat ze všech sil. Na silném Izraeli závisí stabilita v oblasti, zejména Jordánska, Egypta a Emirátů. Ti mají palestinského fanatismu plné zuby, ale nemohou se tvářit, že je jejich osud nezajímá. Izraelci doufali, že se nenávist časem otupí. Stál se pravý opak. Rozšířila se po celé Zemi.

Reklama

Související články

Válka nebude, ujišťovali před týdnem agenti

Odpověď na otázku, jak je možné, že operace Hamásu zastihla Izrael tak katastrofálně nepřepravený, se skrývá mimo jiné v odhalení, které přinesl v neděli...

Výběr článků

Načítám