Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ministr cenzury nebezpečně šermuje faktem – Alex Švamberk

Meziroční nárůst kriminality o devatenáct procent pochopitelně nedělá radost ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi. Za dezinformaci na svém twitterovém účtu označil titulek rozhovoru Novinek s policejním prezidentem Martinem Vondráškem, který to ovšem skutečně řekl a také to analyzoval. Šermovat okamžitě termínem dezinformace je hysterické a mluví to víc o něm a jeho schopnosti vyrovnat se s nepříjemnou statistikou.

Alex Švamberk

Článek

Omlouvat loňský nárůst tím, že předcházející rok 2021 byl zase výjimečně nízký kvůli proticovidovým opatřením, jak to ministr dělá, samozřejmě lze. Jenomže podobné restrikce panovaly už v roce 2020, kdy podobný pokles zaznamenán nebyl.

Místo toho, aby se zamyslel, proč kriminalita roste a jestli to náhodou není vyvoláno ekonomickou krizí, jež dopadá na široké masy, tak s prominutím kejhá jak potrefená husa. A k poklesu v roce 2021 zřejmě také přispělo, že od října 2020 byl pro trestní stíhání zvýšen limit minimální škody z pěti na deset tisíc korun. À propos, meziroční srovnání, které se mu nelíbí, je běžné ve všech oborech lidské činnosti.

Rakušan má pravdu, že titulek k článku, kde měl policejní prezident dost velký prostor vše vysvětlit, přitáhl pozornost. Ovšem místo toho, aby řešil důvod nárůstu kriminality a boj s ní, ohání se slovem dezinformace, což je jednodušší. Je to ale varovné ve chvíli, kdy jím řízené ministerstvo chystá zákon proti dezinformacím. Naznačuje to, jak by ho někteří politici u moci mohli zneužívat k potlačování pro ně nepříjemných informací v orbánovském duchu podle dobře známého hesla držet hubu a krok. Čpí to na hony cenzurou, už tu jen chybí ona doprovodná slova o ideologické diverzi, potřebě klidu na práci a zopakování gottwaldovského sloganu o tom, že republiku si rozvracet nedáme. K člověku, který nechá vyvěšovat na kachlíkárně obraz Putina v pytli na mrtvoly, by se to docela hodilo.

Pan ministr by si měl ovšem především udělat pořádek ve své partaji, kterou stíhá kauza za kauzou. Byť kvůli případu Dozimetr a stykům s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem odstoupil ministr školství Petr Gazdík, šéf České pošty Roman Knap (o funkci se uchází znovu) a krátce po svém jmenování na místo ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek, on sám stále zůstává na postu ministra vnitra. Drží se ho jak pověstný exkrement košile, i když to vyvolává podezření, jestli nejde o střet zájmů a jestli náhodou nemůže průšvihy svých spolustraníků zametat pod koberec. Ano, tohle je z mé strany podpásovka, jenomže na hrubý pytel patří hrubá záplata, protože z dob Československa a SSSR si moc dobře pamatujeme, jak nebezpečně mocné umí vnitro být. A ono to platilo i za Rakouska.

Vzhledem k problémům Starostů a k výsledkům boje s kriminalitou by se měl pan Rakušan spíš snažit být neviditelný a být rád, že si funkci udržel, a ne se obořovat. Působí jako zloděj křičící chyťte zloděje, což u ministra vnitra není zrovna šťastné. Místo řešení podstatných problémů může nyní posloužit jen jako člověk, na němž se dají vysvětlovat významy různých přísloví, třeba mlčeti zlato. Docela smutný konec politika, o němž se kdysi spekulovalo, že by mohl být dobrým kandidátem na prezidenta, i když to žádný Mirek Dušín nebyl, jak ukazuje jeho jediný úspěch v podobě vyšachování naivních Pirátů ve volbách do Sněmovny.

Vondrášek: Kriminalita stoupla o 19 procent

Krimi

Výběr článků

Načítám