Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Mediální lži – Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jako na Západě, i u nás zuří přestřelka siláckých slov a osočování ze lží ohledně války palestinské teroristické organizace Hamás s Izraelem. Jedna malá petice levicových intelektuálů napadla českou vládu za nevyvážený postoj a jednostrannou podporu Izraele, aniž by vláda kritizovala izraelský podíl na humanitární krizi v Gaze, a po ní okamžitě následovala druhá masivní petice, jež naopak poděkovala vládě za neoblomnou podporu Izraele. Nyní se ozval signatář té první, známý kazatel Tomáš Halík, který přilil olej do ohně kritikou svých kritiků a izraelské politiky „zub za zub“.

Foto: archiv A. Tomského

Alexander Tomský

Článek

Ponechme stranou náboženské úvahy, zda válečné tažení Izraele odporuje evangeliu, a posuďme fakta a argumentaci. Kazatel říká, „že v zájmu pravdy a spravedlnosti člověk nesmí být zaslepený a jednostranný“.

Kdo by nesouhlasil? Hned nato se dušuje, že je na straně Izraele, ale „nikoli na straně jestřábů současné izraelské vlády a premiéra Netanjahua, jehož nezodpovědná politika dlouhodobě zostřovala vztahy mezi oběma národy“… a nyní nepřiměřenou válečnou reakcí dostává Izrael do mezinárodní izolace a přispívá k růstu antisemitismu.

Tak tohle je opravdu záludná a mazaná chytristika. Premiér se ve skutečnosti politikou mírové tolerance Hamásu v Gaze a Hizballáh v Libanonu dopustil největšího analytického omylu. Byl oslavován za odmítnutí válečných tažení a za efektivní vyspělou obrannou techniku.

A zostřování vztahů? Už tři generace dětí dávných uprchlíků podporuje Západ v táborech, do nichž jejich rodiče uvrhla Arabská liga po vzniku Izraele, místo aby je vstřebala. Nedivme se, že se zrodil nenávistný národ, jehož jediným smyslem existence je likvidace židovského státu. Palestinská autorita (o Hamásu ani nemluvě) oslavuje mučednictví sebevražedných atentátníků a odměňuje jejich rodiny. Kdo by nevěděl, v jaké nábožensky podmíněné nenávisti se vychovávají děti Palestinců. To je jádro problému a nikoli zostřování vztahů.

KOMENTÁŘ: Kolosální podvod – Alexander Tomský

Komentáře

Co znamená nepřiměřená válečná reakce? Izrael usiluje o to Hamás zlikvidovat a boj vede válečná rada národního souručenství za naprosté podpory obyvatel a každá izraelská vláda by se chovala stejně. Halík vymyslel strašáka v osobě jinak kontroverzního Netanjahua, místo, aby se vyrovnal s vražednou genocidní realitou fanatických zrůd. Možná neviděl useknutou hlavičku kojence, rozpárané břicho těhotné ženy a chlapce s uťatou nohou ležícího vedle mrtvého otce, jak křičí - zabijte mě. S výjimkou holokaustu šlo o největší pogrom v dějinách Židů od raného středověku (1200 mrtvých) plus stovka rukojmí. Jazyk textu však autora nechtěně prozradil, když teroristy označil za radikály a zmínil 30 000 mrtvých v Gaze, ačkoli jistě ví, že ten počet zahrnuje nejméně 10 000 zabitých teroristů a je součástí propagandy Hamásu.

To číslo je naopak svědectvím izraelského jistě nedokonalého úsilí v zoufalé a nepřehledné situaci pouličních bojů přelidněné enklávy omezovat vedlejší ztráty na životech. Tak jako nešlo zlikvidovat nacisty a japonské militaristy bez strašlivých civilních obětí, tak také nelze vykořenit teroristy, kteří okamžitě po pogromu prohlásili, že budou následovat „další a další až do konečného vyvraždění Židů“.

Je smutné, že katolický kněz nechápe absolutní zlo.

KOMENTÁŘ: Kremelským uším – Josef Koukal

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám