Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kdo je tady pomatený - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrej Babiš dvakrát prohlásil na adresu německé političky Moniky Hohlmeireové, která coby šéfka výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu vedla misi EP zjišťující fakta o údajném střetu zájmů Babiše, že je pomatená. Ta nyní v dopise předsedovi EP Davidovi Sassolimu žádá, aby se proti chování českého premiéra důrazně ohradil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Hohlmeirová ve svém dopise též uvádí, že Babiš označil dva české europoslance, Tomáše Zdechovského a Mikuláše Peksu, kteří byli členy její delegace, za vlastizrádce, což mohlo přispět k tomu, že nyní dostávají výhružky smrtí. I ona sama dostala urážlivé emaily a výhrůžky.

Babiš se mezitím Zdechovskému a  Peksovi omluvil, s tím, že to „asi přehnal“, byla to prý nadsázka. Hohlmeirové ale nikoliv.

Asi jsem to přehnal, řekl Babiš a omluvil se europoslancům za výrok o vlastizrádcích

Domácí

Shrňme si fakta. Evropská unie dává České republice desítky miliard korun ročně ze strukturálních a dalších fondů. Evropská komise už dokončila dva audity možného Babišova střetu zájmů, a v obou konstatovala, že ve střetu zájmů je. Česká republika bude skoro jistě muset kvůli tomu, že se podle mínění EK dostatečně neodstřihl od svého podnikatelského impéria, vracet stamilióny korun.

Výbor EP pro rozpočtou kontrolu má důležitou funkci v tom, že kontroluje, jak EK nakládá s penězi, které evropští daňoví poplatníci odvádějí do evropského rozpočtu. Je zcela legitimním zájmem EP vědět, zda peníze České republice nejsou propláceny v rozporu s platnými pravidly. Legitimní je tedy i vyšetřování toho, zda Babiš, jak tvrdí EK, je skutečně v konfliktu zájmů.

Nerozumí tomu, pustil se opět Babiš do europoslankyně, kterou dřív označil za totálně pomatenou

Domácí

Lze pochopit, že Babišovi, řečeno lidově, „tečou nervy“. Vždyť šetření EK i EP může mít vážné dopady jak na podnikatelské impérium Agrofert, které vybudoval, tak na rozpočet České republiky, pokud nás EK opravdu začne kvůli Babišovu konfliktu zájmů pokutovat.

Jenže český premiér, který zastupuje celou zemi, by kvůli situaci, která se týká v první řadě jeho, neměl okolo sebe vztekle kopat jako malé dítě. Měl by ji řešit. A jelikož, jak už je jasné, nebude stačit jeho tvrzení, že podle českého práva v žádném konfliktu zájmů není, bude buď svůj konflikt zájmů muset sprovodit ze světa (kupříkladu prodejem Agrofertu nebo odchodem z politiky), anebo Česká republika kvůli němu bude ztrácet nemalé peníze.

Což se nemusí líbit ani jeho dnešním voličům, kterým zatím nevadí (neboť se to nedotýká jejich peněženek), že už je kvůli možné machinaci s evropskými penězi trestně stíhán v kauze Čapí hnízdo.

Česká ostuda v Bavorsku. Policie vyšetřuje výhrůžky zaslané z Prahy europoslankyni, kterou urážel Babiš

Zahraniční

EU funguje podle jasných pravidel hry. Babišovi nijak nepomůže, když bude urážet orgány společenství, od něhož Česká republika dostává nemalé peníze (a kterou nyní Babiš v jednáních o evropském rozpočtu chce donutit, aby nám ani ve světle bohatnutí naší země nedávala míň).

Svým chováním poškozuje Babiš i pověst naší země. Bavorská policie už začala výhrůžky Hohlmeirové vyšetřovat. Podle europoslankyně Veroniky Vrecionové se v EP, který k Babišově střetu zájmů chystá rezoluci, mluví po návštěvě Hohlmeierové o tom, že v ČR panuje "systémová kleptokracie". A výbor už konstatoval, že v ČR neexistuje jasná definice střetu zájmů.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

„Pomatenou“ se rozumí osoba, která nedokáže jasně vyhodnotit situaci. Chová se neracionálně, ztřeštěně, proti vlastním zájmům. Na základě této definice lze konstatovat, že v konfliktu mezi Hohlmeierovou a Babišem jsme bezpochyby svědky pomateného chování. Nechová se tak ale německá politička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám