Hlavní obsah

Zoo v Miami dopálila Nový Zéland. Nechala lidi hladit ptáka kiviho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novozélandskou veřejnost pobouřilo, že zoo v Miami za poplatek umožňovala lidem dotýkat se ptáka kiviho, jenž je jedním ze symbolů Nového Zélandu. Tato zvířata totiž vyžadují velice opatrné zacházení, zejména pokud žijí v zajetí. K situaci se vyjádřil dokonce i novozélandský premiér.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zoologická zahrada v Miami provozovala program „setkání s kivim“, v němž se veřejnost mohla s tímto unikátním tvorem seznámit opravdu zblízka. Za poplatek v přepočtu kolem 530 korun se tak mohli kiviho jménem Paora dokonce i dotýkat, což může být v případě neodborného přístupu dost problematické.

Novozélanďanka Jeseka Christiesonová tak založila online petici s názvem Zachraňte Paoru, ve které se během pár dnů sešlo přes deset tisíc podpisů. Kauza způsobila značnou nevoli, a tak se miamská zoo téměř okamžitě kajícně omluvila a program pro veřejnost bez prodlení zrušila, uvedl server The Washington Post.

Zoo v Miami svůj přešlap uznala a program „setkání s kivim“ s okamžitou platností zrušila.

Do věci se dokonce osobně vložil i sám novozélandský premiér Chris Hipkins: „Uznali, že dělali věc, která nebyla vhodná, nebyla správná a také nebyla fér vůči kiviům,“ oznámil ve středu na tiskové konferenci.

Jeseka Christiesonová u petice mimo jiné upozornila, že kivi je noční tvor, ale zoo jej čtyřikrát v týdnu ukazovala pod osvětlením. Navíc je potřeba s nimi manipulovat velmi opatrně.

Zoologická zahrada v Anglii hledá odháněče racků

Koktejl

Novozélandské ministerstvo životního prostředí má dokonce přesně dané postupy, jak s těmito zvířaty zacházet. Kiviové tak například nesmí být vytahováni z nory jen proto, aby si je lidé mohli prohlédnout. Je možné je jemně pohladit po hřbetě, ale pouze v případě, že se s kivim manipuluje z nějakého jiného důvodu, například při kontrole zdravotního stavu, ošetření nebo odborném přemístění. V žádném případě však není přípustné dotýkat se míst na hlavě či zobáku.

Urážka národa

Miamská zoo nehledala žádné výmluvy a svou vinu uznala v plném rozsahu. „Okamžitě jsem šel za ředitelem a řekl jsem mu, že jsme urazili celý národ,“ řekl později na stanici Radio New Zealand šéf komunikace zoologické zahrady Ron Magill. A zároveň ujistil, že Paora se již nikdy nedostane do kontaktu s veřejností a nebude vystavován umělému světlu.

Paora se v roce 2019 vylíhl v zajetí přímo na Floridě a tehdejší velvyslankyně Nového Zélandu v USA ho pojmenovala po maorském vůdci a ochránci přírody Paoru Haitanovi, jenž byl u slavnostního pojmenování dokonce sám přítomen.

Zlínská zoo bude přirozeně rozmnožovat slony africké. Postará se o to samec Jack

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám