Hlavní obsah

Zlínská zoo bude přirozeně rozmnožovat slony africké. Postará se o to samec Jack

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rozšířeném areálu zoologické zahrady ve Zlíně vybudovali jediné chovné zařízení pro slony africké v Česku. Zároveň jde o jeden ze tří největších vnitřních prostor pro chov těchto chobotnatců na světě.

Sloni ve zlínské zooVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Chovné zařízení je určeno až pro deset slonů a jen jeho vnitřní část zaujímá plochu 3700 metrů čtverečních. Celkový výběh pro slony, nazvaný Karibuni, pak má 4,5 hektaru a je nejmodernějším zařízením pro slony v Evropě.

V současné době jsou v nových prostorech tři sloní dámy a jedno jedenapůlroční slůně jménem Zygarri.

„Byli jsme až překvapení, jak rychle se slonice samy přesunuly z původního pavilonu, kde nyní chováme tapíry čabrakové. Měli cestou jednu překážku, podchod. Hodně nám pomohl Zygarri tím, jak je zvídavý. Prošel podchodem během prvního dne a slonice, zřejmě ze strachu o něj, následovaly hned za ním,“ přiblížil ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Sloni si prostorné vnitřní chovné zařízení v areálu Zoo Zlín rychle oblíbili.

Pro srovnání dodal, že v minulosti třem slonicím trvalo překonání jiné překážky, kterou byl můstek, asi třicet dnů.

Pro trojici sloních dam už má vedení zahrady vyhlédnutého sedmadvacetiletého samce Jacka z maďarské zoo Sóstó. „Pochází z přírody a jsou po něm už tři potomci a další březí samice. Navíc má vynikající povahu. Je přátelský vůči slonicím i lidem,“ podotkl Horský.

Indický chrám začne při obřadech používat roboslona

Koktejl

Jackův příjezd očekávají ve zlínské zoo začátkem května a pak si bude muset ještě bez společnosti sloních samic přivyknout na nové prostředí. „Někdy v průběhu léta by jej však už mohli vidět návštěvníci zahrady na vlastní oči,“ uvedl Horský.

Konec inseminací

Podle ředitele je zlínská zoo na dobré cestě v rozmnožování slonů. „Už to půjde přirozeně, nikoli inseminací, při které je třeba řada testů, odběrů krve a vyšetření. Už si to zajistí sám Jack,“ pousmál se Horský.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Sloni si prostorné vnitřní chovné zařízení v areálu Zoo Zlín rychle oblíbili.

Zlínská zoo tímto krokem uzavírá první etapu budování rozsáhlého areálu Karibuni, jenž má do budoucna obsahovat také výběh pro další africká zvířata, například žirafy, nosorožce, buvoly pralesní, antilopy, hrochy a lvy.

Součástí bude i restaurace a dva kempy s bungalovy pro více než dvě stě lidí. „Každoročně nám v posledních letech roste návštěvnost o sto tisíc lidí. Chceme se přehoupnout přes milion návštěvníků a toto je cesta,“ věří Horský.

Kdy dojde k dostavbě celého areálu Karibuni, v tuto chvíli ještě není jisté, ale podle odhadů vedení zoo to může být někdy kolem roku 2028.

Bizarní podívaná. Modelky XXL soutěžily se slonem v konzumování jídla

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám