Hlavní obsah

Známka s obráceným letadlem se vydražila za více než 46 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulou středu se na aukci v New Yorku prodala jedna z nejvzácnějších poštovních známek. Jde o takzvanou Obrácenou Jenny. Je na ní zobrazeno poštovní letadlo, ale kvůli chybě v přípravě tisku letí vzhůru nohama.

Foto: Profimedia.cz

Obrácená Jenny

Článek

Známka Obrácená Jenny (Inverted Jenny) vznikla v roce 1918 jako připomínka toho, že ve stejném roce americká pošta zavedla pravidelné doručování pošty pomocí letadel. Na známce tak je poštovní letoun Curtiss JN-4, jehož typové označení mu vyneslo právě přezdívku Jenny.

Původní hodnota známky činila 24 centů, ale její sběratelská cena začala velmi rychle růst. Ve středu se na aukci v New Yorku zatím zastavila na rovných dvou milionech dolarů (46,4 milionu korun), což je zároveň nejvyšší cena, za jakou se kdy nějaká americká známka prodala.

Scott Trepel, prezident aukční síně Robert A. Siegel Auction Galleries, s Obrácenou Jenny a letounem Curtiss JN-4H

FOTO: Nejdražší známky, které jsou v českých sbírkách

Domácí

Takto vysoká částka není jen odrazem vizuálně atraktivního chybotisku, ale zejména skutečnosti, že těchto známek je na světě pouze sto. Aktuálně vydražený konkrétní kus je navíc i po více než sto letech ve velmi dobrém stavu.

Novým majitelem se stal šestasedmdesátiletý sběratel Charles Hack, jenž má doma již dva podobné kousky. Krátce po začátku nového tisíciletí si jednu Jenny pořídil „jen“ za zhruba 300 tisíc dolarů (přibližně 12 milionů dnešních korun) a v roce 2007 pak kvalitnější kousek za rovný milion dolarů (přes 34 milionů dnešních korun). Ceny Obrácené Jenny tedy stoupají celých sto let a navíc velmi výrazně.

Stoletá legenda

Při tisku těchto známek v roce 1918 došlo u některých archů k nesprávnému nastavení štočků, a tak se letadlo na známkách objevilo vzhůru nohama. Tyto chybotisky byly zlikvidovány, ale jeden arch o sto známkách se přece jen dostal do oběhu.

Celý ho na poště ve Washingtonu koupil William Robey za nominální cenu 24 dolarů, ale když se záhy ukázalo, o jaký jde unikát, brzy jej prodal za 15 tisíc dolarů Edwardu Greenovi. Ten arch rozdělil, všechny známky očísloval a začal je prodávat po jednom až čtyřech kusech.

Známka, která se vydražila ve středu, nese číslo 49 a jde možná o nejvzácnější kus z celého archu. Podle serveru BBC totiž tato konkrétní známka „zmizela“ na zhruba sto let. Její původní majitel a po něm i jeho potomci ji totiž až do roku 2018 drželi v bankovním trezoru.

Tam byla prakticky celou dobu skryta před světlem i dalšími vlivy, a tak je známka 49 v takřka původním stavu, jak co se týče materiálu, tak také barev. A schovat ji před světlem i světem má v plánu také Charles Hack, jenž Obrácenou Jenny označil za významný kus americké historie.

Picassův obraz se v New Yorku vydražil za více než tři miliardy

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám