Hlavní obsah

Když v poušti nasněží, vznikne nezvyklá zimní pohádka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco evropská zimní střediska letos trápí nedostatek sněhu, v Číně na začátku týdne slušně nasněžilo i na poušti. Bílý sníh tak v kombinaci se žlutým pískem vytvořil nezvyklou zimní scenérii.

Na poušti Taklamakan v Číně napadl sníhVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Taklamakan je největší poušť na území Číny. Leží na západě země v Tarimské pánvi v provincii Sin-ťiang na území Ujgurské autonomní oblasti. Sníh se tam občas vyskytuje, ale v zanedbatelném množství. Nadílka, která tam napadla letos v lednu, je tedy až extrémní.

Záběry byly pořízeny pomocí dronu 14. ledna poblíž města Aral a ukazují nadílku, kterou by letos mohlo závidět nejedno evropské zimní středisko.

Podle odborníků jde o jeden z extrémních výkyvů počasí, které souvisejí s globálním oteplováním a budou čím dál častější. „Četnost lokálních srážek v jižní části pánve je už nyní mnohem vyšší než dříve a nadále sledujeme rostoucí trend,“ dělá si starosti klimatický expert Čchen Jing.

A dodává, že v letech 1991-2020 nasněžilo v celé Tarimské pánvi v průměru 5,7 milimetru za rok, zatímco za celé období 1981-2010 to bylo pouze 5,1 milimetru.

V Brazílii napadl sníh, děti se z nevšední nadílky radují

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám