Hlavní obsah

Ženy si 70 let psaly přes oceán, dnes jsou z nich báječné kamarádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě seniorky si začaly psát přes Atlantik v jedenácti letech a dodnes se přátelí. Jejich pouto je natolik silné, že se samy označují za sestry. Za sedmdesát let si vyměnily kolem sedmi stovek dopisů, ale dnes již používají také moderní technologie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Gloria Bruceová z Louisiany a Angličanka Shirley Clementsová na sebe narazily náhodou. V roce 1953 svět ještě nebyl tak propojený jako dnes, a tak bylo mezi dětmi a mladými populární dopisovat si s někým „na druhém konci světa“. Gloria tak původně napsala anglické dívce Susan, ale ta si vyměnila dopisy se svou kamarádkou Shirley Clementsovou, protože si myslela, že má s Glorií více společného.

Její odhad se ukázal jako správný, protože z Glorie a Shirley se v průběhu let staly kamarádky takříkajíc na život a na smrt. Oběma je dnes 81 let, přičemž se narodily v rozmezí deseti dnů, obě rády četly, sbíraly známky a naučily se vyšívat. K těm smutným událostem pak patří, že oběma zemřeli první manželé.

Dokonce mají i podobné postavy. Shirley se smíchem popisuje, jak si díky tomu mohla od Glorie jednou půjčit noční košili, když jí na letišti ztratili zavazadlo.

Poprvé se tyto dvě dámy setkaly v roce 1985, když Shirley zavedly do Ameriky pracovní povinnosti, a zatím naposled před pár dny, aby spolu oslavily Den svatého Patrika. Do noty si padly hned napoprvé. „Jsme jako dvě malé děti, pořád se něčemu chichotáme,“ řekla serveru The Washington Post Gloria Bruceová. S úsměvem pak přidává, že Shirley za ní poprvé přijela spíše asi jen proto, že chtěla ochutnat jejich sladké pečivo zvané beignety.

Odborníci dešifrovali tajné dopisy Marie Stuartovny psané z vězení

Koktejl

Během sedmdesátiletého přátelství si vyměnily kolem sedmi stovek dopisů, ale časem začaly používat i další a modernější metody. Společně vzpomínají, jak si balíčky k Vánocům musely posílat už v listopadu, aby dorazily včas, nebo jak sedávaly u telefonu s hodinkami a hlídaly čas, protože hovory přes Atlantik byly velice drahé.

Spolu na cestách

Od té doby se dámy viděly ještě několikrát, ať už v Anglii, nebo v Americe, kam biochemička Shirley jezdila na různé konference. A dokonce spolu vyrazily i na cesty a plavily se po Středozemním, Baltském a Karibském moři.

I přes velkou vzdálenost, která je dělí, se dnes obě ženy považují nejen za velké kamarádky, ale v podstatě za sestry, které spolu sdílejí nejen radostné momenty, ale vzájemně se podporují i v těžších chvílích.

Gloria má za to, že tím největším pojivem jejich přátelství je smích, zatímco její parťačka v tom žádnou vědu nehledá: „Jsme prostě báječné kamarádky a máme se moc rády. A doufám, že v tom budeme pokračovat ještě mnoho let,“ shrnula Shirley Clementsová.

Dopis z roku 1916 nakonec došel, i když někomu úplně jinému

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám