Hlavní obsah

Dopis z roku 1916 nakonec došel, i když někomu úplně jinému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dopis z roku 1916 za sebou možná má dlouhou cestu, ovšem původně byl odeslán z jihoanglického města Bath do Londýna. Původní adresát již samozřejmě nežije, ale pošta dopis hodila do schránky mladému muži, který s rodinou příjemce nemá nic společného.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Není úplně neobvyklé, když dopis dojde na místo určení až po mnoha letech. Ale případ, o kterém tento týden informovala britská média, je přece jen velmi výjimečný. Dopis označený známkou s portrétem krále Jiřího V. měl totiž zpoždění více než sto let.

Sedmadvacetiletý Finlay Glen byl velmi překvapený, když v roce 2021 ve schránce v domě na Halmlet Road v londýnské čtvrti Crystal Palace našel podivný starý dopis. Když si uvědomil, že nebyl odeslán v roce 2016, ale 1916, rozhodl se ho otevřít. „Pokud jsem spáchal trestný čin, mohu se jen omluvit,“ řekl k tomu mladý muž.

Dopis si prohlédl také Stephen Oxford z redakce čtvrtletníku Norwood Review, který se věnuje lokální historii. Podle něj byl dopis určen „mé milé Katie“, což byla ironií osudu manželka místního znalce a obchodníka s poštovními známkami Oswalda Marshe.

Pisatelkou byla rodinná přítelkyně Christabel Mennellová, dcera bohatého místního obchodníka s čajem Henryho Tukea Mennella. Dopis napsala během dovolené v Bathu a stěžovala si na silné nachlazení. Také se svěřila, že se cítí „dost zahanbená, když jsem řekla, co jsem udělala.“

Pošta se zpozdila a doručila dopis po 27 letech. Adresáta už nezastihla

Koktejl

Podle Stephena Oxforda je dopis fascinujícím střípkem k historii a lidem, kteří před více než sto lety žili v Norwoodu. To je oblast několika přilehlých londýnských čtvrtí, která byla na konci 19. století velmi oblíbená mezi lidmi ze střední a vyšší společenské třídy.

Dopis stále zůstává u Finlaye Glena, ale ten si jej nijak nenárokuje. „Pokud budou příbuzní chtít, klidně se u mě mohou zastavit,“ řekl s tím, že jde o úžasný kus rodinné historie.

Naproti tomu britská pošta se k celému případu staví typicky rezervovaně: „Chápeme, že lidi bude historie tohoto dopisu zajímat, ale nemáme žádné informace, co se v tomto případě mohlo stát,“ stojí prohlášení společnosti Royal Mail.

Litevská pošta doručila dopis půl století po jeho odeslání

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám