Hlavní obsah

Ženu při běhu napadl výr. Prý ji chtěl sníst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemný zážitek má za sebou 27letá Hattie Atkinson Smithová z Británie. Při ranním běhání na ni totiž zaútočil výr velký, který uprchl chovateli, a prý se ji snažil sníst. Žena má za to, že si ji sova kvůli culíku spletla s hlodavcem či jinou kořistí. Ze setkání s ptákem vyvázla bez zranění.

Foto: Profimedia.cz

Výr velký je charakteristický svýma očima i chmýřím, které připomíná uši.

Článek

Atkinson Smithová si brzy ráno vyběhla jako obvykle na vzduch. Vypravila se severně od anglického města Norwich, na uších měla sluchátka a užívala si pohyb. „Dívala jsem se do země a moc si nevšímala okolí. Pak jsem na hlavě něco ucítila, připadala mi to jako ruka, která mi přejela přes vlasy,“ cituje ženu server Express.

Běžkyně zpozorněla a v tu chvíli spatřila ohromného ptáka, jak se na ni snaží zaútočit. „Rozpětí křídel odpovídalo skoro mojí výšce. Mám 165 centimetrů a ta křídla byla obrovská,“ vysvětluje žena s tím, že ji sova vyděsila.

„Byla prostě velká. Tak velkého ptáka jsem nikdy neviděla ani v přírodě, ani v zoo,“ dodala.

Uletěl chovateli

Ženě se nicméně podařilo v pořádku vyváznout a doma ihned sedla k internetu, aby vyhledala, co za ptáka ji to vlastně napadlo. „Z obrázků jsem si odvodila, že šlo o výra velkého,“ vysvětlila s tím, že zároveň zjistila, že tento druh sov se v Británii přirozeně nevyskytuje, výr totiž uletěl chovateli. „Jsem nakonec ráda, že útočník nebyl člověk,“ uzavřela.

Výr velký patří mezi největší druhy sov. Charakteristické jsou pro něj sytě oranžové oči nebo peříčka, která připomínají obočí či uši — i proto se mu někdy přezdívá ušatá sova. Vůbec největší sovou světa je výr Blakistonův, jehož rozpětí křídel má téměř dva metry.

Objednala si bazén, v balíku s ním dorazila i promrzlá sova

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám