Hlavní obsah

Zelený panáček má na britských semaforech svítit déle, lidé s nadváhou nestíhají přecházet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské úřady si dělají starosti s tím, že čím dál více lidí nestíhá přejít ulici za dobu, po kterou na semaforech pro chodce svítí zelená. Řešením má být plošné prodloužení tohoto času o dvacet procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S tím, jak populace tloustne a stárne, se objevují nové komplikace. Jednou takovou je skutečnost, že britští chodci stále častěji nestíhají přecházet ulice za dobu, po kterou jim na semaforech svítí zelená. Zdánlivě banální problém se podle tamějších úřadů projevuje mimo jiné zvýšeným rizikem a nárůstem počtu dopravních kolizí mezi chodci a dalšími účastníky silničního provozu.

Podle současných norem, které se začaly formulovat již v padesátých letech, svítí zelený panáček na silnici o dvou standardních jízdních pruzích po dobu 6,1 sekundy, což předpokládá rychlost chůze alespoň 1,2 metru za sekundu. Leckteří už takovou rychlost nevyvinou.

Přechody pro chodce v budoucnu ovládnou roboti, Škoda vyvíjí i chytrou masku

AutoMoto

Nový návrh tak prodlužuje tento čas na 7,3 sekundy, což odpovídá rychlosti 1 m/s, ale ani to ještě nemusí úplně stačit. Deník The Sun totiž upozorňuje, že překážkou nemusí být pouze nadváha či obezita, ale také věk. Připomíná studii z roku 2013, podle níž průměrná rychlost přecházení u mužů starších 65 let činila 0,9 m/s, zatímco u žen ve stejné věkové kategorii to bylo pouze 0,8 m/s.

Prodloužení času na přecházení však má mít i další rozměr. Účelem je také motivovat Brity, aby začali více chodit a méně jezdit auty. „Mnoho prvků infrastruktury počítá s průměrným člověkem, ale stále roste počet lidí mimo tuto skupinu a těm musíme vyjít vstříc,“ tvrdí Brian Deegan z organizace Active Travel England.

A je zde i zdravotní aspekt. Britská média tak připomínají plán bývalého ministerského předsedy Borise Johnsona a jeho kabinetu z covidového roku 2020, jehož cílem je dostat Brity opět do formy. Jeho součástí je například rozsáhlé budování cyklopruhů nebo veřejná fitcentra, která budou zdarma a otevřená nonstop.

Velbloudi v čínské poušti mají svoje vlastní semafory

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám