Hlavní obsah

Závodního holuba prodal do Číny za rekordních 32 milionů

Novinky, tcs

Dva roky je nejlepší v Belgii, loni vyhrál evropský šampionát. Není divu, že je holub Armando přezdíván „Lewisem Hamiltonem mezi holuby“. Jeho majitel, Belgičan Joël Verschoot, ho nyní vydražil v aukci. Nový majitel za opeřence zaplatil 1,25 milionu eur (32 milionů korun), což je nejvyšší částka, jakou kdy kdo za závodního holuba vydal.

Foto: Profimedia.cz

Závodní holub (ilustrační foto)

Článek

„Už v předstihu mi oznámili dva čínští zájemci, že chtějí získat právě Armanda. Ale netušil jsem, že přijde tohle. Za všechny ty roky v holubím sportu je tohle pro mě taková třešnička na dortu,“ popsal Joël Verschoot deníku The Guardian své pocity poté, co v neděli skončila aukce.

Vítězná nabídka činila 1,25 milionu eur (32 milionů korun) a učinil ji jeden z nejmenovaných čínských zájemců. Byl tak překonán rekord čínského podnikatele Sing Weje, který zakoupil závodní holubici Nadine za 400 tisíc eur (10,2 milionu korun). Shodou okolností rovněž od Verschoota.

Holubu Armandovi je pět let a jeho závodní kariéra se pomalu ale jistě chýlí ke konci. Jeho schopnost rychle překonávat velké vzdálenosti je dána dobrým orientačním smyslem a silnými křídly. Čínský podnikatel zakoupil Armanda pro chov, chce se dočkat podobně výkonných potomků výjimečného holuba.

Čína holubům zaslíbená

Joël Verschoot dříve pracoval jako manažer jatek. Nyní už je v penzi a holubi se stali náplní jeho života. Prací s nimi stráví okolo 12 hodin denně. „Deset hodin strávím mezi holuby a dvě hodiny dělám administrativu,“ upřesnil Verschoot. Dřina se mu vyplatila. „Během dvou týdnů jsem vydělal víc než za čtyřicet let na jatkách,“ smál se chovatel.

Závody holubů se zejména v Číně těší v posledních letech obrovské popularitě. Tamní milovníci závodů jsou ochotni za závodní ptáky vyplácet horentní sumy. Na závodech lze také značné částky vyhrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám