Hlavní obsah

Zahradou si po hurikánu Ian plavala velká ryba. Žralok, domnívají se místní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hurikán Ian způsobil na Floridě rozsáhlé záplavy, škody na majetku i ztráty na životech. Jak už to při podobných situacích bývá, v zatopených oblastech byli spatřeni různí mořští tvorové. Ve středu zachytil Dominic Cameratta velkou rybu, podle jeho mínění žraloka, kterého rozvodněné jezero zaneslo až do zahrad ve Fort Myers.

Video: Dominic Cameratta via Storyful, AP

 
Článek

Nahrávka vzbudila na internetu rozruch, mnozí se však domnívali, že jde o fake, podobně jako když se v roce po hurikánu Harvey šířila fotografie žraloka plujícího po dálnici v Texasu. Agentura AP nicméně potvrdila pravost nahrávky.

I když je nahrávka pravá, není jasné, co vlastně Cameratta natočil. „Nevím, co to bylo. Vypadla to jako velká ryba nebo něco takového,“ uvedl Cameratta s tím, že když „zazoomoval“ na plouvoucí objekt, všichni jeho přátelé měli jasno v tom, že je to žralok.

Domnělý žralok měl mít délku kolem jednoho metru. Záznam však není příliš detailní, a tak odborníci nemohou zvíře přesně identifikovat. George Burgess, bývalý ředitel Floridského přírodovědného muzea, uvedl, že by se mohlo jednat o mladého žraloka, zatímco Dr. Neil Hammerschlag, ředitel programu na ochranu žraloků na Miamské univerzitě, napsal, že „je to dost těžké říct“.

Posádka vesmírné stanice zachytila, jak hurikán Ian udeřil na Floridu

Věda a školy

Letecké záběry: „Devadesát procent ostrova je pryč.“ Spoušť po hurikánu Ian

Zahraniční

Nahrávka byla pořízena v době, kdy záplavy teprve začaly a voda vytekla z nedalekého malého jezera, které slouží jako retenční nádrž. V něm žraloci či velké ryby nežijí, zvíře se tam ale mohlo dostat z moře.

Yannis Papastamatiou, mořský biolog, který studuje chování žraloků na Floridské mezinárodní univerzitě, uvedl, že většina žraloků prchá z mělkých zálivů před hurikány, případně je na jejich příchod upozorní změna barometrického tlaku. Podle něj mohl žralok do zátoky vplout náhodou nebo do ní mohl být vyplaven.

„Mladí žraloci bělaví jsou běžnými obyvateli vod s nízkou salinitou – řek, ústí řek, subtropických zálivů – a často se v podobných videích objevují i ve floridských vodních plochách spojených s mořem, jako jsou pobřežní kanály a rybníky,“ řekl Burgess.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám