Hlavní obsah

Záhada sošky, která se samovolně otáčela v muzeu, byla vyřešena

Novinky, vps

Před pár měsíci si zaměstnanci muzea v anglickém Manchesteru všimli, že jedna z tamních sošek se hýbe, aniž by se jí kdokoliv dotýkal. Okamžitě se objevily spekulace, zda to nemá souvislost s původem relikvie, která byla nalezena v hrobce. Minulý týden ale přišli odborníci s vysvětlením a vyvrátili tak domněnky o prokletí.

BEZ KOMENTÁŘE: Soška v muzeu se hýbe sama od sebeVideo: University of Manchester Museum

 
Článek

„Jednoho dne jsem si všiml, že se otočila dokola. Bylo to divné, protože soška stála ve vitríně a klíč od ní mám jen já. Narovnal jsem ji, ale další den se opět otočila,“ popisoval v červnu chování sošky egyptolog Campbell Price. [celá zpráva]

„Ve starověkém Egyptě věřili, že pokud dojde k poškození mumie, soška pak může být alternativním tělem pro duši. Možná její pohyb způsobuje právě tohle,“ přiživoval zaměstnanec muzea spekulace.

Někteří se domnívali, že video je sehrané. Další teorie mluvila o tom, že za pohyb asi třiceticentimetrové sošky můžou vibrace způsobené kontaktem dvou rozdílných povrchů. A právě to se ukázalo jako pravá příčina záhady.

K definitivnímu rozřešení došlo v pořadu Mystery Map britské televize ITV, kde expert Steve Gosling na základě dat z vibračních senzorů odhalil, že soška se chvěje. Přispíval k tomu i pohyb návštěvníků a ruch z vedlejší hlavní ulice.

„Soška má vypouklý podstavec. Na spodku je bulka, díky které je náchylnější k vibracím víc než ostatní sošky s plochou základnou,“ vysvětlil Gosling.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám