Hlavní obsah

Soška z hrobky se hýbe, aniž by se jí někdo dotýkal

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

V manchesterském muzeu řeší záhadu. Jedna z tamních sošek, která pochází ze starověkého Egypta, se ve vitríně hýbe, aniž by se jí kdokoliv dotýkal. Zaměstnanci muzea věří, že to má co do činění s původem sochy, jež byla objevena v hrobce zemřelého, napsal britský deník The Telegraph.

BEZ KOMENTÁŘE: Soška v muzeu se hýbe sama od sebeVideo: University of Manchester Museum

 
Článek

Asi třiceticentimetrová soška je v muzeu už od roku 1933, ale zaměstnanci si podivného jevu všimli teprve nedávno.

„Jednoho dne jsem si všiml, že se otočila dokola. Bylo to divné, protože soška stála ve vitríně a klíč od ní mám jen já. Narovnal jsem ji, ale další den se opět otočila. Nastavili jsme proto kameru a natočili jsme to,“ řekl listu Manchester Evening News egyptolog Campbell Price.

Fyzik Brian Cox z univerzity v Manchesteru konstatoval, že soška se podle všeho hýbe kvůli vibracím, které způsobuje kontakt dvou rozdílných povrchů – kamene, z něhož je vyrobena, a skla ve vitríně. Nasvědčuje tomu i fakt, že se otáčí pouze ve dne, když se v její blízkosti pohybují návštěvníci muzea, kteří by mohli způsobovat zmíněné vibrace.

Price ale tvrdí, že socha takto stojí v muzeu již desítky let a nikdy se nehýbala. Je mu také divné, že se otáčí v perfektním kruhu. Myslí si proto, že za problémy s přibližně 4000 let starou relikvií se skrývá něco tajemnějšího.

„Ve starověkém Egyptě věřili, že pokud dojde k poškození mumie, soška pak může být alternativním tělesem pro duši. Možná její pohyb způsobuje právě tohle,“ dodal Price.

Reklama

Výběr článků

Načítám