Hlavní obsah

Zachránila slepici a teď s ní cestuje. Kur si zasurfoval a byl i hostem v rádiu

Před dvěma lety adoptovala zdravotně postiženou slepici Wendy, která si na novou paničku zvykla natolik, že se od ní nehne na krok. Třiačtyřicetiletá účetní a profesionální hlídačka zvířat Lauren Williamsová ze západoaustralského Perthu tak svou společnici bere i na výlety daleko od domova. Wendy si novou životní etapu podle jejích slov užívá. Aby ne, podívala se do míst a vyzkoušela si věci, o kterých by si jiné slepice mohly nechat sotva zdát.

Foto: Archiv Lauren Williamsové

Lauren Williamsová s manželem Mattem a jejich slepicí Wendy

Článek

Kdy a za jakých okolností se vám Wendy připletla do cesty?

Poslední čtyři roky se věnuji adopci vysloužilých slepic z bateriových klecí. V lednu 2022 mě kontaktovali z organizace Battery Angels Chicken Rescue a zeptali se, jestli bych měla zájem o adopci dvou zdravotně postižených slepiček – Wendy a Beatrix. Samozřejmě jsem souhlasila. Mám pro postižená zvířata slabost.

Můžete přiblížit, co jsou slepice z bateriových klecí?

Jde o nosnice vajec, obvykle plemeno Isa Brown nebo Hyline, které žijí v malých stísněných klecích. Bývá jich obvykle kolem šesti v jedné kleci, takže nemají ani prostor na roztáhnutí křídel. Mají strašný život. Světla v chlívku se rozsvěcují velmi brzy, aby těla slepic byla přinucena ke snesení dvou vajec denně. Ve věku 18 měsíců se tyto slepice porážejí. Ani ty, které mají štěstí a jsou adoptovány, obvykle nežijí příliš dlouho. To je způsobeno jejich poškozenými reprodukčními systémy, které jsou po snesení tolika vajec za tak krátkou dobu v dezolátním stavu. Všechny mé bývalé slepice zemřely na peritonitidu (zánět pobřišnice - pozn. red.) a ani přes veterinární péči jsme je nedokázali zachránit.

Novozélandští symfonici zahráli tisícům slepic, skladba vznikla speciálně pro ně

Koktejl

Jakým postižením trpí Wendy?

Když jsme Wendy dostali, vzali jsme ji k veterináři, protože jsme chtěli vědět, proč nemá ocas a hopká pouze na jedné noze. Rentgen ukázal, že Wendy nemá kostrč. To znamená, že nemá ani mazovou žlázu (uropygium), takže se nedokáže řádně čistit. Kvůli tomu měla mdlé peří a odlupující se kůži. Abychom ji udrželi čistou a zdravou, každý týden jí dáváme koupel a foukáme ji, což miluje!

Foto: Archiv Lauren Williamsové

Slepice Wendy při surfování na boogie boardu

Smutným důvodem, proč skáče pouze na jedné noze, je to, že měla nohu v minulosti zlomenou. Na farmě s bateriovými klecemi to nikoho nezajímalo, a tudíž se jí noha špatně zahojila. Dáváme jí léky proti bolesti, aby jí ulevily.

Měla jste vždy silný vztah ke slepicím nebo ke zvířatům obecně?

Zvířata jsem vždy milovala, můj vztah se ale utužil ve 20 letech, kdy jsem se stala vegetariánkou a později vegankou.

Máte kromě Wendy doma více zvířat nebo domácích mazlíčků?

Mám osm dalších slepic. Společně s manželem Mattem máme byznys zaměřený na hlídání zvířat, takže máme doma často především psy, kteří se s Wendy kamarádí.

Foto: Archiv Lauren Williamsové

O dobrodružných výpravách, které zažívá Wendy, si mohou ostatní slepice nechat zdát.

Zůstává Wendy uvnitř, nebo venku?

Wendy je domácí slepicí, miluje být v domě, v naší blízkosti. Uvnitř zůstává i přes noc. Samozřejmě ji každý den na pár hodin pouštíme ven, aby si užila i běžný slepičí život.

Jak vás napadlo s Wendy cestovat?

Naše první dovolená s Wendy se uskutečnila loni v červenci. Wendy dříve žila s ostatními slepicemi jako normální slepice. Jednoho dne dostala silný kašel, tak jsme si ji vzali na péči dovnitř. Poté co se zotavila, s námi chtěla zůstat. Jak byla navíc určitý čas od ostatních slepic oddělená, tak když se vrátila, potýkala se z jejich strany se šikanou. Museli jsme ji ochránit, a tak se stala domácí slepicí. A když přišel čas dovolené, rozhodli jsme se vzít ji s sebou. Bylo to nejlepší rozhodnutí, protože si to opravdu náramně užívá.

Kam s vámi tehdy vyrazila?

Jeli jsme na sever od Perthu v Západní Austrálii k divokým květinám v Cue. Cestou jsme Wendy propašovali do dvou motelů. Austrálie není ke zvířatům příliš vstřícná a nikde je nepovoluje, v motelech především. Naštěstí byla moc hodná a nedělala žádný rámus, takže nebyl žádný problém.

Foto: Archiv Lauren Williamsové

Kura Lauren Williamsová obvykle nosí v postroji či v dětském kočárku. Ten je prý ideální k pašování Wendy do míst, kam oficiálně nesmí.

Stihla se už podívat i do nějakých dalších míst?

Kromě Cue, kde jsme s ní kempovali, jsme ji vzali na túry do národních parků, na nákupy, na různé trhy, pláže, do kaváren a k jezerům. Nedávno jsme si užili skvělou dovolenou v západoaustralském Denmarku. Na tomto výletě se k nám připojila i Wendyina nejlepší kamarádka Claudia, která byla v té době zraněná. Na cestování se úžasně adaptovala. Holky jsme vzali do vinařství a do Greens Pool - na místní krásnou pláž, kde si užily hodně pozornosti. Wendy si tam dokonce zasurfovala na boogie boardu a byla v tom velmi dobrá.

Jak Wendy přemisťujete?

Když cestujeme autem, je v kleci. Venku pak používáme postroj pro děti, který má moc ráda a užívá si, když ji v něm nosíme. Vyzkoušela si v něm už turistiku, horolezectví či brodění v jezerech. Případně pak používáme kočárek, ve kterém je pak jednodušší ji propašovat na některá místa, kam oficiálně nesmí.

Už se někdy stalo, že chtěl někdo nahlédnout do kočárku na děťátko a místo toho tam našel slepici?

Lidé obvykle předpokládají, že je v kočárku dítě nebo pes a pak jsou docela překvapení. Dělají si z toho srandu a obvykle si chtějí Wendy pohladit. Ptají se na spoustu otázek a já využívám této příležitosti ke vzdělávání o tom, jak úžasní domácí mazlíčci slepice jsou. A rovněž je upozorňuji na strašné podmínky chovu slepic. Samozřejmě se setkáte s nepříjemnými jedinci, ale většina lidí je z Wendy nadšená.

Foto: Archiv Lauren Williamsové

Wendy byla hostem v rádiu.

Wendy byla společně s vámi rovněž hostem v rádiu. Jaký to byl zážitek?

Ano, byly jsme pozvány do ranní show do studia ve východním Perthu. Nechtěla jsem projíždět dopravní špičkou a řešit parkování, tak jsme jely vlakem a autobusem. V Austrálii jsou ve veřejné dopravě veškerá zvířata zakázaná, ale dala jsem ji do kočárku a ten přikryla dekou. Vypadala jsem jako jakákoli jiná matka, která cestuje s dítětem, a nikdo si ničeho nevšiml. Wendy byla naštěstí velmi tichá a posléze si to užila i v rádiu, kde ji všichni zaměstnanci velmi hezky přivítali. Vytvořila jsem jí k této příležitosti i malá sluchátka, která ale ihned z hlavy setřepala. Během rozhovoru se bohužel rozhodla mlčet, přitom obvykle je velmi hovorná.

Jaké jsou vaše další plány s Wendy?

Plánujeme ji vzít do obchodu se zvířaty a také do západoaustralské oblasti s názvem Swan Valley. Kdy to bude, ovšem ještě nevíme.

Australské vinařství najalo pro boj proti škůdcům pomocníky ze zvířecí říše

Lifestyle

Výběr článků

Načítám