Hlavní obsah

Novozélandští symfonici zahráli tisícům slepic, skladba vznikla speciálně pro ně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slepice z novozélandské farmy zažily minulý týden velice příjemný pátek. Přijeli jim totiž zahrát hudebníci ze symfonického orchestru, a sice skladbu zkomponovanou přímo pro ně. Majitel farmy je přesvědčen, že hudba zvířatům svědčí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bratři Bostockové provozují drůbeží farmu, kde chovají několik tisíc kuřat a slepic. A aby zvířata dobře prospívala, pozvali minulý týden v pátek hudebníky z Novozélandského symfonického orchestru, aby přednesli skladbu Chook Symphony (Kuřecí symfonie), která vznikla cíleně pro slepice.

Jejím autorem je komponista Hamish Oliver, jenž při skládání úzce spolupracoval s majiteli farmy. Ti mu tak například řekli, na jaké zvuky slepice reagují pozitivně a jaké se jim naopak moc nelíbí, popsal proces zrodu unikátní skladby list The Guardian.

Ukázalo se například, že místní drůbež nemá ráda různé bouchání, ale naopak jsou jí příjemné prvky vyskytující se v barokní hudbě. Chook Symphony tak staví právě na barokních základech a obohacuje je o různé „slepičí“ zvuky, které napodobují například kvokání nebo kdákání.

Skladbu i její provedení si všichni zúčastnění pochvalují. „Jakmile začali hrát, kuřata se hned shromáždila,“ radoval se jeden z majitelů farmy Ben Bostock. Dodal, že vážnou hudbu svým slepicím hrají již několik let a vznik specifického díla považuje za významný okamžik, a proto doufá, že ji svým slepicím začnou hrát chovatelé po celém světě.

Skladatele Olivera těší zejména skutečnost, že o vážnou hudbu projevil zájem někdo mimo umělecký svět. Výkonný ředitel orchestru Peter Biggs si pak pochvaluje, že se tímto způsobem pro mnoho lidí vzdálený hudební žánr zase posunul o kousek blíže „běžnému světu“. Hudební těleso navíc podle Biggse prokázalo, že se umí bavit a přistupovat i k vážné hudbě s nadhledem.

U Pentagonu chytili slepici, která se chtěla dostat dovnitř

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám