Hlavní obsah

Zachránil rodinu před žralokem v Egyptě. Třímetrového dravce lehce odstrčil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marsá Alam

Hororové okamžiky zažila při dovolené v Egyptě německá rodina, když se při šnorchlování setkala se žralokem. Zachránila se zřejmě jen díky duchapřítomnosti otce, který se před odletem do Afriky o chování mořských predátorů důkladně informoval a v kritickém okamžiku zachoval klidnou hlavu.

Foto: Profimedia.cz

Žralok dlouhoploutvý

Článek

Tento měsíc rodina popsala děsivé okamžiky v rozhovoru pro televizní stanici RTL. Při interview bylo patrné, že se z události ještě nevzpamatovala, a otec, matka i dcera měli co dělat, aby zadrželi slzy.

Líčili, jak si společně brzy ráno vychutnávali krásy v křišťálově čisté vodě Rudého moře u letoviska Marsá Alam, když kolem nich začal kroužit třímetrový žralok dlouhoploutvý (Carcharhinus longimanus).

Začali volat o pomoc, ale i přes relativní blízkost pláže, asi 50 metrů, je zřejmě nikdo neslyšel. „Tak dlouho jsme křičeli o pomoc, ale nikdo nereagoval,“ potvrdila matka.

Žralok napadl ženu při šnorchlování u pobřeží Austrálie. Byla ve vodě jen po pás

Zahraniční

Otec šnorchlování zaznamenával na sportovní outdoorovou kameru. Vzhledem k tomu, že region je známý občasnými útoky žraloků na člověka, si otec před odjezdem na dovolenou nastudoval, jak se má v případě setkání s predátorem zachovat.

Správné gesto

Mimo jiné se dověděl, že je dobré žraloka lehce odstrčit. To také udělal a zafungovalo to. „Hlavně jsem se snažil, aby nešel na dceru. Byl to instinkt. Viděl jsem to na jednom videu,“ potvrdil otec, který pracuje jako řezník.

Žralok nato zmizel a všichni tři pak rychle plavali ke břehu do bezpečí. „Naštěstí nás už nepronásledoval,“ dodala dcera Sophia.

Mořský biolog Karsten Brensing potvrdil serveru TZ, že otec rodiny postupoval správně. Odstrčení bylo podle něj gesto, kterým dravci naznačil, že pro něj není žádnou potravou. Expert dále doporučuje zasáhnout žraloka do žaber nebo se snažit zůstat v klidu.

Zmíněný predátor, který upřednostňuje hluboké vody, ale občas se objeví i u pobřeží, je agresivní a odborníci jej považují za jeden z nejnebezpečnějších druhů žraloka pro člověka. Typické jsou pro něj dlouhé prsní ploutve s bílými skvrnami.

Proč se dravec přiblížil k pobřeží, si Brensing vysvětluje tím, že rybáři stále častěji vyhazují do moře rybí odpad, který žraloky přitahuje.

Turisty na pláži v Thajsku vyděsil mohutný žralok pár metrů od břehu

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám