Hlavní obsah

Turisty na pláži v Thajsku vyděsil mohutný žralok pár metrů od břehu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina turistů na pláži na thajském ostrově Ko Samet se pořádně vyděsila, když jen pár metrů od nich proplul žralok. Šlo o žraloka obrovského známého i jako žralok velrybí (Rhincodon typus), který dosahuje délky až deseti metrů. Tento druh však není člověku nebezpečný.

Turisty na thajské pláži vyděsil žralok obrovský.Video: Newsflare, AP

 
Článek

K setkání turistů s mořským živočichem došlo minulý týden. Vidět z něj byla hřbetní ploutev a ocas žraloka, zatímco zbytek těla zůstal pod hladinou.

I když tento druh žraloka lidi nenapadá, vzbudil u lidí na pláži obří tvor respekt. „Nějakou dobu se do moře nikdo nevrátil. Taky jsem se bál, že mě kousne stejně jako v Čelistech,“ řekl překvapený německý turista Klaus v narážce na sérii ikonických filmů o hrůzu nahánějícím žralokovi.

Mořský biolog a proděkan fakulty rybolovu na univerzitě v Bangkoku Thon Thamrongnawasawat podle listu The Thaiger po zhlédnutí videozáznamu pořízeného turisty potvrdil, že šlo o žraloka obrovského. Nikdy prý ale nezaznamenal, že by se objevil tak blízko břehu.

„Těžko říct, proč doplaval až na toto místo, ale turisté měli štěstí, že ho viděli zblízka,“ řekl. Vyloučil také, že by žralok uvízl na mělčině. „Pláž na Ko Samet je spojená s otevřeným mořem. Je mělká a v podmořském terénu se žralok obrovský snadno orientuje, takže je nepravděpodobné, že by uvízl,“ dodal.

Vysvětlil také, že žralok obrovský se může přiblížit ke břehu, když je nemocný. „Ten na videu ale vypadal naprosto v pořádku,“ řekl expert.

K pláži se v moři blížily dva stíny. Turistka natočila strhující video želvy na úprku před žralokem

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám