Hlavní obsah

Záchranáři vytáhli ze spárů peřejí topící se labuť

– PLZEŇ
Právo, pab

Drama se šťastným koncem sledovalo ve čtvrtek dopoledne několik desítek zvědavců na nábřeží v centru Plzně. Ochránci přírody společně s hasiči a městskými strážníky se pokoušeli v řece z peřejí pod jezem vysvobodit topící se labuť.

Foto: Jiří Smutný

Honička na mostě

Článek

"Je to loňské mládě, které do peřejí zahnal dospělý labuťák. Mladá labuť narušila teritorium domovského páru a v jeho opuštění ji bránil čtyři metry vysoký jez, pod který se schovala. Nemohla ani vzlétnou, protože byla mokrá a peří na letkách bylo příliš těžké. Byla vyčerpaná a hrozilo, že se utopí," vysvětlil vedoucí záchranné stanice v Plzni Karel Makoň.

Záchranná akce trvala si 15 minut. "Protože kamenná stěna nábřeží porostlá řasami je kluzká, bylo nutné se k labuti spustit po laně. Hasiči asistovali na člunu z koruny jezu., aby naplavené klády a další odpad neohrožoval dění pod jezem," popsal Makoň akci. Labuť se nakonec podařilo dostat ven. v pořádku. "Je velmi vyčerpaná a promočená. Musíme ji nechat odpočinout a vysušit. Až se zotaví, vypustíme ji na jinou lokalitu. Podle ornitologického kroužku se jedná o mládě ze Zbiroha na Rokycansku," dodal Makoň.

Není to první případ, kdy v tomto místě museli ekologové cizí vetřelce zachraňovat. "Vysoké břehy a jez jsou nestandardními podmínkami a neumožňují cizím ptákům, kteří naruší domovské teritorium, aby ho bez problémů vyklidili," uzavřel Makoň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám