Hlavní obsah

Za zpívání písní nenávistných vůči ženám bude v Mexiku drakonická pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení mexického města Chihuahua zakázalo při úředně povolených akcích zpívat písně, které mají nenávistný text vůči ženám. Přivedla ho k tomu vysoká míra domácího násilí ve městě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Starosta Marco Bonilla řekl, že pokuty za porušení tohoto předpisu budou v rozmezí od 674 tisíc do 1,244 milionu pesos (asi 868 tisíc až 1,6 milionu korun). „Násilí páchané na ženách dosáhlo takové úrovně, že to považujeme za pandemii,“ uvedl Bonilla. Dodal, že skoro 70 procent hovorů na tísňové lince se týká domácího násilí, zejména toho páchaného na ženách.

Zákaz se vztahuje na písně, jejichž texty propagují násilí na ženách, jejich diskriminaci, marginalizaci nebo vyloučení. Týká se akcí, jejichž konání povoluje radnice. Peníze vybrané na pokutách budou určeny pro organizaci, která se ve městě zasazuje o genderovou rovnost, a pro azylový dům pro ženy.

Podle statistik mexického ministerstva pro veřejnou bezpečnost bylo za letošní první pololetí spácháno 24 vražd žen.

Nejasné vymezení

Podle serveru CNN není jasné, jak budou úřady na dodržování zákazu dohlížet. Týkat by se mohl třeba některých interpretů hudebního stylu reggaeton, kteří už si vysloužili kritiku kvůli vulgárním a sexistickým textům.

Postih by také mohl dopadnout na některé zpěváky takzvaných narcocorridos, tedy písní oslavující činy drogových mafiánů. Už v roce 2012 oblíbená kapela Los Tigres del Norte dostala ve městě pokutu za to, že při vystoupení zahrála tři písně považované za narcocorridos.

Žena nepříčetně demolovala počítačové vybavení na letišti v Mexico City. Neměli její rezervaci

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám