Hlavní obsah

Za nahlášení špatného parkování finanční odměna, ve Švédsku na to mají aplikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo špatně zaparkoval. Rychle to vyfoťte, zdokumentujte prostřednictvím a získejte odměnu. Takto funguje aplikace Scout Park, která se používá ve švédském městě Uppsala nedaleko Stockholmu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedním ze spolutvůrců aplikace Scout Park je Erik Englund. „Mým cílem bylo vytvořit nejjednodušší práci na částečný úvazek na světě, kterou může vykonávat kdokoliv a kdykoliv a okamžitě za ni dostat zaplaceno,“ popsal svůj záměr a doplnil, že cílem bylo vytvořit „digitální verzi vratných lahví“.

Aplikaci mohou používat osoby starší než 16 let, které mají švédské číslo sociálního pojištění. Každé oznámení kontroluje pracovník obsluhy parkoviště. Pokud je vystavena pokuta za špatné parkování, dostane oznamovatel 100 švédských korun (216 Kč). Odměnu platí provozovatel soukromých parkovacích ploch Parkia, který zase vydělává na pokutách. Peněžitý prospěch má i tvůrce aplikace.

„Buď ji milujete, nebo nenávidíte,“ řekl Englund o své aplikaci, která se v Uppsale používá od září 2023. Podle něj se jejím prostřednictvím dosud vydalo asi tisíc pokut.

Aplikace se nevztahuje na městská parkoviště, kdy většina čtvrtí má vlastní systém, jak mohou občané hlásit špatně zaparkovaná vozidla, připomněl Englund. Nicméně to, co jeho aplikaci činí přitažlivou pro více lidí, jsou podle něj finanční pobídky.

K popularitě aplikace přispěla reportáž veřejnoprávní stanice SVT z 1. dubna, která podle Englunda rozhodně nebyla aprílovým žertem. Dodal, že na aplikaci se již dotazovali také soukromí a obecní provozovatelé parkovišť z dalších obcí.

Postrach špatně parkujících řidičů skončil po napadení v nemocnici

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám