Hlavní obsah

Z ostravské zoo odjeli do Belgie dva vzácní jeřábi bělošíjí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva mladí samci jeřábů bělošíjích, kteří se loni narodili v ostravské zoo poprvé v její historii, odcestovali minulý týden do Belgie. Rodičovský pár se začíná chystat na další hnízdní sezonu.

Jeřábi bělošíjíVideo: Enrico Gombala, Zoo Ostrava

 
Článek

Na doporučení koordinátora evropského chovu byli oba samci převezeni do zoo Parc animalier de Bouillon. V celé Evropě byla mláďata tohoto vzácného ptačího druhu v uplynulé sezoně kromě Ostravy úspěšně odchována pouze ve třech dalších zoo.

Úspěch přišel až po 16 letech

„Prvních mláďat jeřábů bělošíjích jsme se dočkali až po 16 letech chovu. Ten začal v roce 2007 dovozem dvou samců. V roce 2017 byl jeden ze samců vyměněn za samici. Oba ptáci spolu od začátku harmonizovali a o dva roky později proběhlo první hnízdění. Vejce ale nebyla oplozená, a to ani v několika následujících letech,“ připomněla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Dodala, že oplozená byla konečně až loňská snůška. „Jeřábi měli dvě vejce. Z nich se vloni 28. a 30. června vylíhla mláďata pokrytá rezavohnědě zbarveným prachovým peřím, která díky starostlivé péči obou rodičů od začátku prospívala,“ líčila mluvčí s tím, že mláďata rychle dorostla do velikosti dospělých ptáků. „Zbarvením jsou ale stále ještě dobře rozpoznatelná. Mladí jedinci totiž nemají tak výrazně zbarvené peří jako rodiče,“ vysvětlovala Nováková.

Mládě hrošíka liberijského objevuje expozici ve Dvoře Králové. Poprvé vyzkouší bazén

Koktejl
Foto: Monika Vlčková, Zoo Ostrava

Mláďata jeřábů bělošíjích ještě nejsou tak hodně zbarvená jako dospělí ptáci.

Transport mláďat byl načasován v tomto zimním období podle mluvčí zoo proto, aby chovatelé vytvořili chovnému páru podmínky k dalšímu rozmnožování.

„Je důležité, aby měl pár dostatek času a klid připravit se na další hnízdní sezonu bez mláďat. Tok u těchto jeřábů začíná již v polovině února a páření probíhá až do začátku března, v závislosti na počasí. Stavba hnízda a první snůška je u tohoto páru zaznamenávána již v první polovině března,“ vysvětlila inspektorka chovu Yveta Svobodová.

Ve volné přírodě žije jen asi 4500 těchto zvířat

Tento druh patří v přírodě k ohroženým, a přestože je v rámci Evropy chován asi v 60 institucích, v loňském roce se podařilo mláďata odchovat pouze ve čtyřech zoologických zahradách (včetně té ostravské). Chovatelé si odchovu velmi cení a doufají, že i v dalším období se budou ostravští jeřábi úspěšně rozmnožovat.

Jeřáb bělošíjí dorůstá do výšky 125 cm s rozpětím křídel okolo dvou metrů a může vážit až 6,5 kilogramu. Žije na travnatých územích, podmáčených loukách a bažinách v okolí sladkých vod v severovýchodním Mongolsku, severovýchodní Číně a na jihovýchodě Ruska.

Foto: Monika Vlčková, Zoo Ostrava

Jeřábi bělošíjí

Je tažným ptákem, zimuje v Japonsku, Číně a Koreji. „Jeho každoroční tok je spojen se svatebním tancem, který inspiroval mnohé umělce. Ptáci se navzájem klaní, mávají křídly, vyskakují do výšky a vyluzují troubivé zvuky,“ připomněla ještě inspektorka chovu.

V lidské péči se mohou jeřábi bělošíjí dožít až 45 let. Jeřáb bělošíjí je zařazen v Červeném seznamu ohrožených druhů v kategorii zranitelný. Početnost populace ve volné přírodě se odhaduje na 3700–4500 dospělých jedinců. Trpí zejména ztrátou vhodných hnízdišť v důsledku vysušování mokřadů.

Pražský gorilí přírůstek je samička. Jméno vyberou lidé z deseti návrhů

Koktejl

Reklama

Související témata:
Jeřáb bělošíjí

Výběr článků

Načítám