Hlavní obsah

Mládě hrošíka liberijského objevuje expozici ve Dvoře Králové. Poprvé vyzkouší bazén

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové

Mládě hrošíka liberijského se po více než měsíci pobytu v zázemí začalo vydávat do expozice. Návštěvníci ho i s matkou budou moci obdivovat podle toho, jak to situace dovolí.

Mládě hrošíka liberijského objevuje expozici ve Dvoře KrálovéVideo: Safari park Dvůr Králové n.Labem

 
Článek

Samice Malaya porodila již 1. prosince, od té doby ale panoval v Pavilonu hrošíků režim absolutního klidu a matka s mladým samcem zůstávali striktně ve dvou zázemních boxech.

„Vše zatím probíhá bez komplikací a my začínáme zkoušet matku s mládětem pouštět do expoziční stáje,“ říká vrchní chovatelka Monika Darvašová.

Dodává, že jde o naprosté samotáře, takže při odchovu bylo potřeba zajistit, aby se kolem mláděte vyskytovalo co nejméně pachů jiných hrošíků. Hrošík však v zázemí zůstával také proto, že byl tak malý, že by se nedostal po schodech z bazénu v expoziční stáji. Nyní to již zvládne.

Foto: Helena Hubáčková

Mládě hrošíka liberijského v Safari Parku Dvůr Králové

„Bude důležité sledovat, jak samice reaguje na střídání v expozici s dalšími hrošíky,“ vysvětluje Monika Darvašová. Hrošíci jsou totiž velmi nesnášenliví a při rozrušení z jiného pachu nebo například hluku by mohlo dojít k ohrožení zdárného odchovu.

Foto: Helena Hubáčková

Mládě hrošíka liberijského v Safari Parku Dvůr Králové

V posledním roce se ve světových zahradách narodilo pouze dvanáct mláďat hrošíka liberijského, přežila jich pouze část. V českých zoo není mládě hrošíka k vidění nikde.

Situace tohoto druhu ve volné přírodě se navíc dramaticky zhoršuje a jeho chov je velmi náročný a nákladný, takže chovatelská základna není příliš velká, uvádí ve své zprávě Safari Park Dvůr Králové.

Ve Dvoře Králové už mají první letošní mládě, je to malý tučňák brýlový

Koktejl

Výběr článků

Načítám