Hlavní obsah

Z nejslavnějšího mostu se začaly ozývat tajemné zvuky

Novinky, tcs

Před několika dny obyvatele San Francisca zarazil podivný zvuk vycházející z chlouby a ikony města, mostu Golden Gate. Tajemný hvízdavý zvuk byl slyšet na kilometry daleko a lidé si lámali hlavu, co se s mostem vlastně děje. Vysvětlení však bylo jednoduché.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Silný vítr rozezpíval most Golden Gate v San FranciskuVideo: Reuters

 
Článek

Zvuk, který se nesl v pátek San Franciskem, řada obyvatel označila za děsivý či protivný. Byl tak hlasitý, že lidé, kteří museli most překonat, si stěžovali, že jim „rve uši“.

„Neumím ten zvuk přesně popsat. Chvíli to znělo jako zvonkohra, pak jako když foukáte do láhve. A najednou jako by foukali do mnoha různých láhví a každá vydávala jiný tón,“ uvedl na sociálních sítích další z obyvatel města.

Čína uzavřela most, ve větru se začal příliš vlnit

Koktejl

Mnozí se rovněž obávali, zda se něco s mostem nestalo a zda je stále bezpečný. Vysvětlení tajemných zvuků je však více než prosté. Může za ně nedávno vyměněné zábradlí u chodníků.

Někdy to hvízdat může, vyšlo ze studie

Svislé příčky železného zábradlí jsou totiž užší než příčky zábradlí starého. Jde o záměr, dle odborníků bude nyní most lépe vzdorovat silným větrům. Skrz zábradlí teď prochází podstatně více proudícího vzduchu.

Jak však ukázalo testování ve větrných tunelech na zmenšeném modelu mostu, za určitých podmínek může zábradlí podobné zvuky vydávat. V pátek vál západní vítr o rychlosti 72 až 96 kilometrů za hodinu. A most se rozezpíval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám