Hlavní obsah

Čína uzavřela most, ve větru se začal příliš vlnit

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečně silný vítr rozhoupal silniční most vedoucí přes úžinu Chu-men natolik, že se úřady rozhodly ho z bezpečnostních důvodů uzavřít. I když je most konstruován tak, aby podobné nápory zvládl, úřady raději vyslaly inženýry, aby prozkoumali, zda nebyla stavba poškozena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně zavřeli silniční most, v silném větru se začal vlnit jako mořská hladinaVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Událost se odehrála po třetí hodině odpoledne místního času v čínské středojižní provincii Kuang-tung. Vítr v té době podle úřadů dosahoval nad úžinou rychlosti 60 kilometrů v hodině.

Podle expertů není takto silný vítr v oblasti obvyklý. V okolí mostu se prý následně vytvořil vzdušný vír, který si pak začal s motem pohrávat, jako kdyby čeřil vlnky na mořské hladině. Ostatně i ty opravdové vlny začaly nabírat na intenzitě. V sedm hodin večer uzavřely úřady kvůli vysokým vlnám vody kolem mostu.

Šestiletá holčička spolkla píšťalku, pískala jako delfín

Koktejl

Ke stavbě byli vysláni odborníci, aby zjistili, zda most neutrpěl výraznější škody, které by ohrožovaly bezpečnost. I když prohlídka ještě nebyla dokončena, podle předběžných výsledků, se tak nestalo a most nepředstavuje pro řidiče žádné nebezpečí. Experti dodali, že podobné výkyvy mohou být znepokojující, ale ani se nepřiblížily kritickým limitům stavby.

Most přes úžinu Chu-men, jež je součástí deltou Perlové řeky, byl postaven v roce 1997. Zavěšený most měří celkem 3618 metrů a je navrhnut tak, aby vydržel nápor větru o síle až 219 kilometrů za hodinu. Kvůli dopravní přetíženosti mostu byl v roce 2019 otevřen nad úžino ještě jeden most jménem Nan-ša.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám