Hlavní obsah

Z lomu v Nizozemsku se vynořily ostatky 13metrového plaza s hrozivými zuby

Novinky, Markéta Klánská
Maastricht

Vápencový lom nedaleko nizozemského Maastrichtu vydal kus dávné minulosti. Z horniny se opět vynořil asi 13metrový plaz, který žil před 65 až 70 milióny let. Drobné části těla takzvaného Mosasaura, jehož zástupci patřili k největším mořským živočichům své doby, byly ovšem rozházeny po velké ploše. Vypovídají tak o jeho osudu.

Lom v Nizozemsku vydal svědectví dob dávno minulých - kostru pravěkého plazaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jako první na pozůstatky starodávného tvora narazil bagrista z lomu, který najednou na lopatě svého stroje spatřil obrovský zub. Společnost, která lom vlastní, následně pozastavila veškeré práce a informovala přírodovědecké muzeum v Maastrichtu, odkud na místo dorazil paleontolog Anne Schulp.

„Nejde o jednu kompletní kostru. Jednotlivé kosti jsou rozprostřené po velmi široké oblasti, protože tělo mrtvého zvířete skončilo na dně moře a poté přišli na řadu žraloci 'mrchožrouti', kteří ho roztrhali,“ uvedl pro agenturu Reuters Schulp, podle jehož odhadů celé tělo nalezeného Mosasaura měří 13 metrů.

Zkameněliny se rozpadají pod rukama

Všechny vykopané části, včetně obrovské čelisti se zuby, byly zabaleny a z lomu převezeny do přízemí přírodovědného muzea, kde je experti velmi opatrně očišťují. Kosti jsou totiž velmi křehké a drolí se.

Nález naznačuje, že by mohlo jít o nejstaršího známého jedince skupiny Mosasaurus Hoffmanni nebo jejích blízkých příbuzných. Pracovníci muzea doufají, že se jim podaří očistit celou kostru do letošních Vánoc, aby mohla být vystavena hned vedle jiné kostry Mosasaura, která byla v Maastrichtu nalezena v roce 1998.

Jak vypadal pravěký plaz - Titanoboa Video: www.smithsonianchannel.com

Plaz, který vystřídal plaza

Neméně zajímavý a unikátní je také objev zkameněliny plaza, který pravděpodobně osidloval planetu před 56 až 60 milióny lety, a byl tedy následovníkem plazů, jako byl Mosasaurus. Učinila ho v roce 2002 kolumbijská studentka v povrchovém uhelném dole Cerrejón v Kolumbii. Smithsonianský institut několik let poté zveřejnil na svém kanálu animaci, která věrohodně ukazuje, jak byl tento tvor obrovský. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám