Hlavní obsah

Z Belgie do Francie pro croissant: muž kvůli pečivu ujel 1400 kilometrů na kole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgičan Albert Van Limbergen podnikl koncem června dvoutýdenní cyklistickou pouť z belgického města Lutych do francouzského Nice. Ujel přes 1400 kilometrů kvůli croissantu s levandulovou příchutí, který ho zaujal v televizní reportáži. V cíli netradičního výletu ho přivítal dav příznivců a majitel pekárny, s nímž se díky cestě za pečivem s příchutí levandule skamarádili.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jednoho dne Albert uviděl v televizi reportáž o francouzské pekárně Boulangerie Roy Le Capitole, v níž připravují croissanty s levandulovou příchutí. V rozhovoru pro CNN přiznal, že na levanduli zbožňuje všechno – „od vůně, chuti až po pole modré, zelené a fialové,“ popsal nadšeně.

„Když jsem se na tu reportáž díval, uvědomil jsem si, že mám důvod zajet do Francie,“ řekl. „Potřebuji cíl nebo důvod cestovat,“ uvedl Albert.

Belgičan už v minulosti podobné výlety kvůli levanduli podnikl. „Když jsem měl zrovna pár dní volna, zajel jsem si do francouzské Ardèche, abych ochutnal levandulovou zmrzlinu ve Vallon-Pont-d'Arc,“ přiznal. Jednou cestoval až do města Perpignan na západě Francie u hranic se Španělskem. Dosud ale nikdy kvůli oblíbené rostlině nejel na kole.

Přátelství díky levanduli

Frédéric Roy, majitel pekárny s levandulovými croissanty, se o záměru Alberta dozvěděl od jeho přátel začátkem minulého roku. „Pokud na konci června uvidíte Alberta přijíždět na kole, bude v cíli své cesty,“ napsal jeden z Albertových přátel v dopise Frédéricovi. Později mu Belgičanovi přátelé na dovolené v Nice předali Albertovo telefonní číslo a dva muži od té doby navázali kontakt.

Cestu sice nejprve překazily pandemické restrikce, koncem června letošního roku už ale Albert vyrazil. „Frédéric mě sledoval,“ řekl. „Věděl, kdy jsem se zastavil v restauraci, na pivo nebo v táboře,“ odhalil Albert s tím, že s Frédéricem během cesty sdílel svou polohu přes telefon. Sám francouzský pekař sdílel Albertovu cestu svým deseti tisícům sledujícím na sociální síti Twitter.

„Zprávy od Alberta, který vyjel z Belgie na kole, aby si v Nice vyzvedl levandulové croissanty. Už ujel 900 kilometrů a nyní je v Serrés,“ informoval Frédéric o průběhu Albertovy cesty na Twitteru.

„Pečlivě jsem naplánoval cestu poblíž menších venkovských cest, abych se vyhnul dálnicím, vytíženým regionálním silnicím a autům, jak to jen šlo,“ pověděl CNN o průběhu cesty. Albert za den v průměru zvládl ujet asi 100 kilometrů, po odečtení odpočinku každý den strávil za řídítky kola 12 hodin.

Prostor pro zlepšení

Odpoledne 12. července se dva přátelé shledali. U pekárny Boulangerie Roy Le Capitole na Alberta čekal Frédéric s manželkou a davem příznivců. Úspěšnou cestu oslavili popíjením místního piva a samozřejmě talířem čerstvých levandulových croissantů. „Pár hodin jsme spolu klábosili o levanduli, přírodě a životě obecně,“ vypověděl pekař.

A jak Albertovi chutnaly croissanty, kvůli nimž strávil dva týdny na kole? „Byly dobré, ale myslím, že by se mohly ještě zlepšit,“ zhodnotil. „V Belgii se často do croissantů dává cukrářský krém. Levandule a cukrářský krém, to by bylo úžasné!“ posteskl si.

Reklama

Výběr článků

Načítám