Hlavní obsah

Whisky nalezená na zámku ve Skotsku je nejstarší na světě, ukázaly analýzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba čtyři desítky lahví whisky, které se loni našly na zámku Blair Castle ve Skotsku, jsou nejspíš nejstarší dochovanou whisky na světě. Historické bádání a datování pomocí uhlíkové metody ukázaly, že destilát zřejmě pochází z 30. let 19. století a že se možná na zámku podával i v době, kdy ho v roce 1844 navštívila královna Viktorie se svým manželem, princem Albertem, napsal server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Na zámku Blair Castle ve Skotsku našli zřejmě nejstarší whisky na světě

Článek

Náhodný objev whisky, kterou přelahvovali v roce 1932, brzy způsobí rozruch i mezi investory, protože 24 lahví se chystá do dražby. V listopadu je bude prodávat aukční síň Whisky Auctioneer, která očekává, že cena jedné lahve by mohla přesáhnout 10 tisíc liber (280 tisíc Kč).

Velšská whisky si vysloužila zvláštní status

Muži

„Jde o výsostně historickou whisky a pozoruhodný doklad o skotském destilačním umění, kterému se co do původu a zachovalosti jen tak něco nevyrovná,“ citovala BBC odborníka na whisky Anguse MacRailda z destilérky Kythe Distillery, který whisky rovněž ochutnával.

„Byla s péčí nalahvovaná a zachovala si přirozenou sílu, ale i svěžest alkoholu po skoro dvě století, což je upřímně řečeno ohromující,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám