Hlavní obsah

Velšská whisky si vysloužila zvláštní status

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednosladová whisky ze čtyř velšských palíren - Coles, Da Mhile, In the Welsh Wind a Penderyn - získala britský status chráněného zeměpisného označení (UK GI). Cílem jeho udělování je chránit produkty, jejichž kompletní výroba probíhá v domovské zemi, před kopírováním, píše agentura AP.

Ve Walesu je na vzestupu výroba whisky.Video: AP

 
Článek

Ačkoliv whisky je spjata spíše se Skotskem či Irskem, průmysl v tomto odvětví rapidně roste i ve Walesu, informuje agentura AP. Dokládá to právě i skutečnost, že jednosladová velšská whisky nyní získala britský status chráněného zeměpisného označení.

Kanárská palírna rumu se těší více než stoleté tradici, navštívil ji i král

Muži

„Myslím, že je to skvělý produkt, který se již prodává ve 45 zemích světa. Domníváme se ale, že jej můžeme posunout ještě dál a podpořit skvělé a rostoucí velšské whisky odvětví,“ řekla o jednosladové whisky z Walesu ministryně životního prostředí, výživy a vědeckých záležitostí Spojeného království Therese Coffeyová.

„Je to pro nás a obecně pro velšský whisky průmysl obrovský úspěch. Zajišťuje to, že vysoce kvalitní pověst, kterou jsme si v posledních několika letech pro jednosladovou whisky vybudovali, bude zachována a udržována,“ svěřil se agentuře AP Bethan Lewis, manažer lihovaru Penderyn.

Foto: AP

Ve Walesu je na vzestupu výroba whisky.

Britský status chráněného zeměpisného označení (UK GI) nahrazuje totožný status používaný v Evropské unii, který se však již na produkty z Velké Británie od počátku brexitu nevztahuje.

K zisku chráněného označení je nutné, aby výroba whisky probíhala výhradně v dané zemi, a to od destilace až po lahvování. Status slouží k tomu, aby produkt chránil před zneužitím, jako je například kopírování.

V baru má skoro dva tisíce druhů whisky. Chci lidi vzdělávat, říká

Muži

Může se vám hodit na Firmy.cz: Irské hospody v ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám