Hlavní obsah

Vzácný úkaz: delfíni utvořili hejno s plejtvákem

Dana Point

Osazenstvu výletní lodi na pozorování velryb u Kalifornie se v červnu naskytl ojedinělý pohled. Přímo před ním plul v jednom hejnu plejtvák obrovský spolu se čtyřmi delfíny. Tato zvířata jsou přitom málokdy viděna společně, uvedla společnost Capt Dave's Whale Watching. Video zveřejnila agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Unikátní interakce: Plejtvák plaval společně se čtveřicí delfínůVideo: Capt. Dave’s Whale Watching via Storyful, AP

 
Článek

Na záběrech pořízených u Dana Point na jihu kalifornského pobřeží je vidět čtveřice delfínů plavajících u hlavy největšího žijícího živočicha na světě.

„Naši cestující i posádka zažili vzácné a epické setkání s plejtvákem obrovským, který se zdánlivě bavil interakcí s hejnem delfínů skákavých. Běžně nežijí ve stejných společenských kruzích, zřídkakdy je lze spatřit pohromadě, je to nezapomenutelný okamžik,“ uvedli dále zástupci turistické agentury.

Foto: Capt. Dave’s Whale Watching via Storyful, AP

BEZ KOMENTÁŘE: Unikátní interakce: Plejtvák plaval společně se čtveřicí delfínů.

Podle nich se delfíni často vozí na vlnách, které se tvoří u přídě, jak loď rozráží vodu.

Tentokrát jim ale místo plavidla posloužila velryba. Evidentně jí vůbec nevadilo, že delfíni vyskakují nad hladinu a točí se ve vodě v těsné blízkosti její hlavy.

Plejtvák obrovský je mořský savec z řádu kytovců, který dorůstá délky přes 30 metrů a vážit může kolem 190 tun.

Hra na přepadení. Nezapomenutelné setkání se dvěma velrybami

Koktejl

To z něj, co se týče hmotnosti, podle dosavadních zjištění dělá největšího živočicha na světě vůbec. V současnosti patří mezi ohrožené druhy.

Delfín skákavý patří k mohutnějším druhům svého rodu, měřit může až čtyři metry a váha dosahuje i 200 kilogramů.

Je inteligentní, dokáže spolupracovat s lidmi, proto se často chová v delfináriích nebo se využívá pro výzkumné účely.

Reklama

Výběr článků

Načítám