Hlavní obsah

Vzácný růžový diamant se vydražil za 600 milionů

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nazývá se Duch růže a od středy je nejdražším růžovým diamantem, jaký byl kdy nabídnut v aukci. Kámen vážící téměř 15 karátů získal zájemce za 24,4 milionů švýcarských franků (598,4 milion korun) na aukci, která proběhla ve švýcarské Ženevě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Ženevě se vydražil růžový diamant za více než půl miliardy korunVideo: Reuters

 
Článek

Opravdový zázrak přírody, tak popisují experti růžový diamant, který byl nalezen v červenci 2017 v Rusku. Drtivá většina růžových diamantů nedosáhne hmotnosti větší než 10 karátů (2 gramy). Duch růže je s přehledem největším diamantem, váží 14,8 karátů (2,89 gramů).

Vyvolávací cenu stanovil aukční dům Sotheby’s na 16 milionů švýcarských franků (392 milionů korun), znalci se však domnívali, že by se vzácný kámen mohl vydražit za celkovou cenu 21 až 33 milionu švýcarských franků.

Novodobý alchymista vyrobil ze vzduchu skutečné diamanty. Může změnit svět

Muži

Nakonec zůstalo u spodní hranice odhadů. Nejmenovaný zájemce zvítězil v dražbě, když předložil nabídku ve výši právě 21 milionů franků. Společně s poplatky pak za diamant musí zaplatit 24,4 milionu švýcarských franků (598,4 milionu korun), což z Ducha růže činí nejdražší růžový diamant na světě.

Diamant získal své jméno podle baletu Duch růže choreografa a tanečníka Vaclava Nižinského z roku 1911. Vybroušen byl z největšího kusu růžového diamantu, jaký byl kdy v Rusku nalezen.

Reklama

Výběr článků

Načítám