Hlavní obsah

Novodobý alchymista vyrobil ze vzduchu skutečné diamanty. Může změnit svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to jako naprostá utopie, ve skutečnosti to ale svoji logiku má. Společnost Sky Diamonds, za kterou stojí britský miliardář a propagátor zelené energie Dale Vince, dokázala po pěti letech výzkumu vyrobit skutečné diamanty. Nemusela přitom ani kopnout do země, potřebný uhlík získala ze vzduchu.

Foto: Profimedia.cz

Novodobý alchymista Dale Vince.

Článek

Dale Vince není žádný bezejmenný blázen, který by snad chtěl vyrábět diamanty v garáži. Zámožný majitel energetické firmy je dlouhodobým propagátorem zelené energie, od roku 2004 také držitelem Řádu britského impéria (OBE). Ten mu udělila královna Alžběta II. za péči o životní prostředí.

Vince se rozhodl, že dokáže vyrobit diamanty ze vzduchu, což na první dobrou zní dost bláznivě. Ačkoliv se zakladatel britské firmy snaží ze všech sil uchovat výrobní proces v tajemství, pod pokličku svého projektu přece jenom trochu nahlédnout nechává.

Foto: Profimedia.cz

Dale Vince je rovněž předsedou ekologického fotbalového klubu.

Základ několikatýdenního výrobního procesu, který vyvíjela společnost zhruba pět let, spočívá v zachycení oxidu uhličitého ze vzduchu. Svoji roli hraje i solární elektřina, na uhlík bohatý metan a voda zachycená ze srážek, která slouží právě k výrobě metanu.

Od teď nemusíme těžit Zemi, od teď můžeme těžit nebe. Je to magie.
Dale Vince

Při elektrolýze, která předchází metanizaci, je využívána energie z obnovitelných zdrojů, zveřejnil The Guardian.

V praxi se usadí „diamantové semínko” do uzavřené pece, ve které při teplotě asi 800 stupňů Celsia probíhá chemická reakce. Částice uhlíku se spojí se semínkem a vytvoří anatomicky totožný diamant, jak ho známe dnes. Drahé kameny se dočkaly rovněž certifikace od Mezinárodního gemologického institutu.

Dvanáctiletému chlapci se podařil životní objev. Je starý 69 milionů let

Muži

„Je to moderní alchymie, dokážeme vyrobit diamant ze vzduchu, který dýcháme. Od teď nemusíme těžit Zemi, od teď můžeme těžit nebe. Je to magie,” řekl k možné změně získávání diamantů Vince, který připomíná drancování přírody při jejich současné těžbě. Zisk jednoho karátu diamantu totiž znamená přesun tisíce tun horniny a spotřebuje téměř 3900 litrů vody.

Foto: Profimedia.cz

Budeme těžit nebe, říká Dale Vince.

„Spatřujeme v našem procesu technologii 21. století. Pomůže nám šetřit životní prostředí, a zároveň pokračovat v životě tak, jak jsme byli zvyklí,” uvedl Vince.

Kromě ekologického problému vznikla ve světě řada krvavých konfliktů, které byly financovány právě vytěženými diamanty. Takzvané krvavé diamanty pomohly sponzorovat války v Africe, při kterých zahynuly miliony lidí. Roli diamantů ve válečných konfliktech před dvaceti lety uznalo i Valné shromáždění OSN, což mělo za důsledek přísnější kontrolu obchodu s africkými diamanty.

Horník objevil velký diamant. Radost mají také kolegové

Muži

Není tajemstvím, že těžba diamantů financovala také teroristickou organizaci Al-Káida. Za pašované a nelegálně vytěžené diamanty byly v naprosté většině nakupovány zbraně.

Na trhu příští rok

Laboratorním diamantům se předpovídá zářná budoucnost právě z důvodu ekologické výroby, která kromě vytvoření diamantů zbavuje planetu oxidu uhličitého. Vinceova firma Sky Diamonds plánuje nyní vyrábět 200 karátů diamantů měsíčně, v příštím roce by se mohla produkce až zpětinásobit.

Pozornost Pařížanů přitáhl diamant velký jako tenisový míček

Koktejl

Na trh by se měly dostat ekologické diamanty zkraje příštího roku. Dá se zatím pouze spekulovat o jejich ceně, protože společnost zatím oficiálně nenaznačila jejich hodnotu. Průmyslově vyráběné diamanty by však mohly srazit cenu těch vytěžených.

Ekologický fotbal

Vince je unikátními projekty dobře známý. Kromě vyrábění diamantů ze vzduchu je předsedou fotbalového týmu Forest Green Rovers. Tým ze čtvrté anglické ligy je pravděpodobně nejekologičtějším mužstvem na světě.

Trávu sekají traktůrky na solární pohon, plánuje se stadion celý ze dřeva, občerstvení se prodává pouze veganské a rovněž hráči a management klubu jsou vegani.

Reklama

Výběr článků

Načítám