Hlavní obsah

Výstava v Plzni nahlíží zvířatům do ložnic

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Všechno, co jste chtěli vědět o sexu zvířat, a báli jste se zeptat. Tak by mohl znít podtitul mírně provokativní výstavy nazvané Milování v přírodě, která právě začala v plzeňském Západočeském muzeu. K vidění bude až do konce letošního roku.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ježci ve výmluvné pozici nenechají nikoho na pochybách, o čem tahle výstava vlastně je.

Článek

Jsou tady příslušné exponáty, třeba to seschlé něco ve vitríně jsou impozantní penisy kytovců. „Jde o vzácné a staré exempláře, které nám zapůjčilo Národní muzeum,“ řekl Právu kurátor výstavy Roman Vacík.

Jsou tady interaktivní hrátky, třeba závody spermií

Jak se zvídavý návštěvník dočte, na rozdíl od gorilích, které mají sotva pět centimetrů, mohou tyhle měřit i tři metry. Kousek vedle, hned u penisového implantátu pro pány, leží jiná vymyšlenost matky přírody – penisové kosti. „Některým savcům zaručují potřebnou tuhost,“ vysvětlil kurátor.

Jsou tady skoro odborná tabla. „Například velké schéma o umístění klitorisu u samic různých druhů – u těch s pravidelnou ovulací ztratilo smysl, aby byly uvnitř vaginy,“ podotkl Vacík.

Jsou tady desítky vycpaných zvířat z depozitáře muzea – velká část výstavy je totiž věnovaná pohlavnímu dimorfi smu. „Samci jsou jinak zbarvení než samice.

Zvířata všech kontinentů obývají zoopark ve Stěžerech

Tipy na výlety

Příkladem mohou být bažanti, ale i některé druhy brouků. Někdy se ale liší i samci mezi sebou a někdy také vypadají jinak v době hnízdění, když potřebují samici oslnit, a jinak v takzvaném prostém šatě – to platí mimo jiné pro lžičáka pestrého (druh kachny – pozn. red.),“ upozornil Vacík a dodal: „Rozdíly ale mohou být i méně zjevné, samci kupříkladu mívají větší lebky než samice.“ Jsou tady i interaktivní hrátky, třeba závody spermií. „Návštěvníci si také mohou sestavit profi l svého ideálního partnera nebo si ho na obrazovce vybrat podle tváře,“ poznamenal Vacík.

Můžete se zaposlouchat do různých zvířecích písní lásky, zkusit odhadnout, kdo z dvojice je samec a kdo samice, pozorovat, jak se v akváriích a teráriích dvoří ryby nebo strašilky. Anebo si vyzkoušet kukátka místní „peep show“. Co uvidíte? No, co asi…

Zvířata ze zoo necestují a množí se

Domácí

Jsou tady informace, že sex nemá zdaleka každý. Takoví vířníci, nepatrné vodní organismy, se nepohlavně rozmnožují už nějakých pětadvacet milionů let.

Láska jako ďas

Možná nejvíce fascinující milostnou story nabízí ďas mořský, což je zde také k vidění.

„Jde o hlubinné ryby, které mají málo možností se potkat. Když samec nalezne samičku, která je podstatně větší, zahryzne se do ní, postupně k ní přirůstá, propojí se jejich potravní cesty, až úplně zakrní, a někdy z něj zbydou jen funkční pohlavní orgány,“ konstatoval Roman Vacík.

Výstava, která vznikla ve spolupráci s Vlastivědným muzeem v Olomouci, cílí hlavně na středoškoláky a žáky z druhého stupně základních škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám