Hlavní obsah

Vypěstovali největší bramboru na světě, chtějí z ní udělat vodku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novozélandskému páru se podařilo vypěstovat bramboru, která váží úctyhodných 7,9 kilogramu. Dvojice nyní čeká, až ji zástupci z Guinnessovy knihy rekordů označí za největší bramboru na světě. Poté ji chtějí přeměnit ve vodku, píše britský deník Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Farmářům z Nového Zélandu se podařilo vypěstovat enormní bramboruVideo: AP

 
Článek

Colin a Donna Craig-Brownovi podle deníku zrovna pleli svoji zahradu, když jejich motyka narazila na cosi velkého těsně pod povrchem půdy.

Nejprve se domnívali, že jde o pýchavku obrovskou či jinou houbu velkých rozměrů. Když ale objekt konečně dostali ven a kousek ochutnali, zjistili, že jde o bramboru.

A nikoliv bramboru ledajakou, nýbrž bramboru vážící 7,9 kilogramu a s největší pravděpodobností největší kus této zeleniny na světě. K tomuto titulu jí už schází pouze oficiální uznání od zástupců Guinnesovy knihy rekordů. Dosud největší brambora zapsaná v této encyklopedii totiž vážila „pouhých” pět kilogramů.

„Nemohli jsme tomu uvěřit. Byla prostě obrovská,” svěřila se Daily Mailu Donna, jejíž manžel, který je sládek, se chystá z brambory udělat vodku. To ale až po uznání rekordu, do té doby bramboru uchovávají v mrazáku, aby nezplesnivěla.

Pokud se ptáte, jak manželský pár úctyhodných rozměrů brambory dosáhl, žádné převratné tipy nečekejte. Dle jejich slov zahradu obvykle pouze pokryjí kravským hnojem a slámou a pak čekají, co se stane.

V minulosti prý na těchto místech pěstovali okurky a následně zahradu ovládl plevel. Brambory tady nesázeli už delší dobu, a tak rekordní kus musel dle jejich slov na místě růst klidně několik let.

„Je to záhada. Jedno z malých příjemných překvapení přírody,” svěřil se spokojený Colin.

Reklama

Výběr článků

Načítám