Hlavní obsah

Vydra učila plavat své mládě, chytila ho za krk a stáhla pod vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když jsou vydry ve vodě jako doma, plavat se neučí přirozeně, ale musí je to naučit matka. A že to je docela práce, ukázala samička vydry severoamerické, která v zoologické zahradě v americkém Oregonu učila plavat své mládě jménem Mo.

BEZ KOMENTÁŘE: Vydra v zoo učila plavat své čtyřměsíční mláděVideo: AP

 
Článek

Malý Mo, pojmenovaný po oregonské řece Molalla, se narodil v lednu třináctileté samici Tilly. Mláďata vyder dospívají poměrně pomalu, pět týdnů jim trvá, než se naučí chodit, nebo než dokonce otevřou oči. Není tedy divu, že s výukou plavání si vydří rodiče dávají na čas.

První nesmělé krůčky ve vodě Mo okusil v dubnu, jeho pokrok byl pečlivě dokumentován ošetřovateli a zoologická zahrada celý úspěšný proces zveřejnila minulý týden.

Nejprve musela Tilly donutit svého syna vstoupit do vody. Vůbec se mu nechtělo. „Pro laika to může vypadat trochu děsivě, ale je to naprosto přirozené chování,“ uvedla ošetřovatelka Becca Van Beeková.

Jako ve volné přírodě

Tilly prostě mládě popadla za krk a stáhla ho pod vodu. Vyděšený Mo nejprve netušil, co se děje. Během dalších pokusů se ale stále zdokonaloval. Když Tilly usoudila, že lekce skončila, musela ho zase tahat za ocas z vody. Netrvalo to dlouho a Mo už se cítil ve vodě i pod vodou jako doma.

Mládě orangutana se přetahovalo s vydrami o přikrývku

Koktejl

„Přesně takhle se vydry učí plavat ve volné přírodě a doufali jsme, že to uvidíme i u nás,“ dodala Van Beeková.

Malému Mo v oregonské zoologické zahradě nic neschází. To jeho rodiče měli těžší dětství. Tilly byla nalezena opuštěná, podvyživená a zraněná v roce 2009 v Oregonu. Otec B. C. byl nalezen v témže roce v Arkansasu a převezen do oregonské zoo, aby s Tilly vytvořil pár.

Kvůli neustálému ničení životního prostoru jsou vydry severoamerické na severozápadě USA považovány za poměrně vzácné. Narození samečka Mo a jeho zdárné pokroky ve vývoji tak zoologická zahrada považuje za mimořádně důležité.

Reklama

Výběr článků

Načítám