Hlavní obsah

Vydra trpící astmatem se naučila používat inhalátor

– Seattle
Novinky, zkr

Pracovníci mořského akvária v americkém Seattlu dostali nevšední úkol. Veterináři u jedné z vyder zjistili astma. Ošetřovatelé jí proto museli naučit používat inhalátor, informoval server Discovery.

BEZ KOMENTÁŘE: Vydra s astmatem se neobejde bez inhalátoruVideo: Seattle Aquarium

 
Článek

U roční mořské vydry Mishky diagnostikovali veterináři astma poté, co do areálu pronikl kouř z lesních požárů na východě státu Washington. Mládě sotva dýchalo. Série zdravotních testů odhalila, že zvíře trpí chronickým zánětlivým onemocněním dýchacích cest. Mishka je první vydrou na světě s touto nemocí.

Ošetřovatelé ji začali učit používat inhalátor, který funguje na stejném principu jako ten pro lidi. „Je velmi chytrá, poměrně rychle to pobírá. Snažíme se to udělat co nejzábavnější formou,“ uvedla pro Live Science veterinářka z akvária Lesanna Lahnerová s tím, že za odměnu dostává zvíře vždy něco k jídlu.

Astma je u zvířat velmi vzácné. Ojediněle se vyskytuje například u koní nebo koček. Mishka také používá inhalátor, který byl navržen právě pro kočky.

Mládě není v akváriu dlouho, dostalo se tam loni v červenci, když bylo nalezeno zamotané v rybářské síti. Navrácení do přírody však u něj nebylo možné, protože se nikdy nenaučilo životně důležitým návykům, jak přežít v divočině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám